Hírek

2014.03.11. 12:39

Állatkínzó orvhalász a Balatonon?

Tapolca - Száznál is több süllőt fogott egy férfi engedély nélkül, tiltott eszközzel, miközben állatkínzást is történhetett.

Kovács Erika

A Tapolcai Járási Ügyészség orvhalászat vétsége miatt március 11-én, gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítja azt 41 éves férfit, aki 2014. február elején Badacsonylábdihegynél úgynevezett nyakzó hálókat helyezett ki a Balatonba, s a tiltott halászati eszközzel összesen 117 darab fogassüllőt fogott – tájékoztatta a Naplót a Veszprém Megyei Főügyészség.

A halászati engedéllyel nem rendelkező gyanúsított a három darab, egyenként 30 méteres hálót csónakján vitte ki a vízre, majd felszedésük után a kifogott halakat személygépkocsival szállította haza. A férfi a 117 darab, több mint 122 kilónyi fogassüllőt másnap megtisztította, és egyenként fóliába csomagolva Révfülöpre vitte, ahol útközben a rendőrség, gépkocsijában a halakkal – igazoltatta. A gyanúsított a halak eltulajdonításával 434.954 forint kárt okozott, amely a lefoglalással megtérült. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény rendelkezései alapján a nyakzó háló tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül, olyan indokolatlan bánásmód alkalmazása, amely alkalmas arra, hogy a kifogott halak maradandó egészségkárosulását vagy pusztulását okozza. Erre tekintettel a gyanúsított cselekménye az orvhalászat és a lopás vétsége mellett az állatkínzás bűntettének megállapítására is alkalmas.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!