Hírek

2011.09.06. 07:37

Átalakul jövőre a fogási napló

Megyei körkép - A balatoni horgászatban jelentős változásokat hoz a következő év, átalakulnak a területi engedélyek, a fogási napló, valamint a horgászathoz kapcsolódó szabályok.

Tremmer Tamás

A fogási napló a halászati törvény által meghatározott dokumentum, melyet a halászati jogosult ad ki. Ennek megfelelően a Balatonra vonatkozó fogási naplót a Balatoni Halgazdálkodási Non-profit (BHN) Zrt. adja ki. Csakhogy azonban más horgászszervezetek által kiadott fogási napló is tartalmaz Balaton rovatot, amely a napló vezetésével kapcsolatban  amelyet egyébként a halászati törvény tesz kötelezővé minden horgász számára - több kérdést is felvet.

Ezek közül a legfontosabb, melyik naplót kell vezetnie a horgásznak? Ha a jogszabályból indulunk ki, akkor természetes, hogy a jogosult által kiadott naplót kell vezetnie, azonban, ha jóhiszeműen a másikat vezeti, nem lehet ellene eljárást kezdeményezni. Amíg ez a kérdés nem rendeződik mindenki számára megnyugtatóan, addig nem lehet statisztikai adatként kezelni a naplóba bejegyzett fogásokat.


Emiatt a BHN kezdeményezte a "Balaton" rovatot tartalmazó naplókat kibocsátó horgászszervezeteknél, hogy 2012-től a naplójukban ne szerepeljen a tó, nyilatkozta lapunknak Füstös Gábor, a társaság halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatója.

A cég 2012-től új fogási naplót vezet be. Az eddig a területi jegy hátoldalára nyomtatott fogási naplót egy külön-álló, füzetszerű napló váltja fel. A napló egységes lesz az éves és napijeggyel rendelkező horgászok számára, a napló azonosításául az első oldalra fel kell majd vezetni a területi jegy sorszámát, több napijegy, hetijegy esetén több sorszámot. Az új fogási naplótól azt remélik, az eddiginél jóval pontosabb adataik lesznek a balatoni horgászfogásokról, a balatoni horgászok szokásairól.

A fogási naplóval kapcsolatban várják a horgászok véleményét is, akik a [email protected] címen tehetnek észrevételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!