Hírek

2013.06.25. 11:29

Az ördög hegedűse a VeszprémFesten

Idén új helyszíne a VezsprémFestnek a Veszprémi Petőfi Színház, ahol a záró estén, július 20-án Roby Lakatos ad koncertet.

Balla Emőke

A klasszikus virtuózként, dzsessz improvizatőrként, zeneszerzőként és rendezőként is ismert és méltatott hegedűművész nem csak lenyűgöző virtuozitásának, hanem rendkívüli stílusbeli sokoldalúságának is köszönheti ismertségét szerte a világon. Roby Lakatos a cigány hegedűsök királyától, Bihari Jánostól származtatott legendás hegedűs családba született.

Gyermekként megismerkedett a zenével, kilenc évesen már közönség előtt játszott első hegedűsként egy cigányzenekarban. Zenésszé válásának nemcsak a család volt a színtere, hanem a budapesti Bartók Béla Konzervatórium is, ahol 1984-ben elnyerte a klasszikus hegedűsöknek járó első díjat.

 

Roby Lakatos a VeszprémFest új helyszínén, a Petőfi Színházban ad koncertet



1986 és 1996 között a brüsszeli Les Atéliers de la grande Ille közönségét kápráztatta el együttesével, ez a szórakozóhely jelentette zenei otthonát ebben az időben. Roby Lakatost nem csak a lenyűgöző virtuozitás, hanem a rendkívüli stílusbeli sokoldalúság is jellemzi. Könnyedén ad elő klasszikus darabokat, játszik dzsesszt, szólaltat meg magyar népi dallamokat; azon ritka zenészek egyike, akit nem lehet egyetlen kategóriába zárni. Cigány hegedűsnek, az ördög hegedűsének nevezik, klasszikus virtuózként, dzsessz improvizatőrként, zeneszerzőként és rendezőként ismerik, ő mindez egyszerre.

Olyan univerzális zenész, akivel ritkán találkozhatunk, előadói ereje az improvizációiból és a zeneszerzésből ered. Európa, Ázsia és Amerika szinte minden nagy előadótermeiben és fesztiválján fellépett már. A Veszprémi Petőfi Színházban a VeszprémFest záró napján, július 20-án, szombaton 18 órakor ad koncertet. Az együttes tagjai: Bóni László második hegedűs, Lisztes Jenő, cimbalmos, Balogh László gitáros, Lisztes Csorosz László bőgős és Cséki Kálmán Jr. zongoristával.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!