Hírek

2017.04.04. 17:45

VII. Akali bor napja mandulavirágzáskor

Balatonakali - Háromnapos ünnepen köszöntötték a tavaszt a Balaton-parti településen. Az Akali bor napja mandulavirágzáskor színes programokkal a faluházban kezdődött pénteken.

Sági Ági

Koncz Imre polgármester tartott megnyitóbeszédet. Értékelte a korábbi rendezvényeket, szólt az előadókról, a mandula fontosságáról a településen, a falu saját mandulásáról. Elmondta, hogy a Balatonakaliért Támogatási Köz-alapítvány pályázatával 25 millió forinttal segíti az akali közösségi programok megvalósulását három évig, így ezt a rendezvényt is támogatták.

Nagy Imre, a Balatonakali Történelmi Borút Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, és a hétvégi nyitott pincék programról beszélt. Jásdi István a minőség- és eredetvédelem csopaki útját, a csopaki kódexet ismertette, és beszélt a balatoni szőlők helyzetéről is. A mandulatermesztés múltjáról, jelenéről és jövőjéről Rácz Szabó Róbert gyümölcstermesztési szaktanácsadó, faiskola-tulajdonos tartott előadást. Bort iszik a magyar ember címmel Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház művésze adott irodalmi előadást. Végül a mandulából mandulával készült édes és sós sütemények kóstolója és a közönségszavazás következett.

Tesztelnek a vendégek a sütiversenyen. A közönségdíjas a Gyálligeti mandulás sütemény lett Fotó: Balatonakali Önkormányzat

Estére, a süteményverseny eredményhirdetésére százan is összegyűltek a faluházban. A versenyre húszféle mandulával készített sütemény érkezett. Abszolút első, különdíjas Németh Istvánné helyi lakos lett, aki még ismeri a grillázstorta elkészítését. A zsűri az értékeléskor kiemelte a technikát, a kézügyességet, a hagyományt, az aprólékos kidolgozást. Édes kategóriában első helyezett a dörgicsei Levendula major lett, ők saját gyűjtésű, szárítású, aszalású, tönkölylisztes, mandulás linzert hoztak ehető virágokkal.

Második helyezett a Gyálligeti mandulás, a Pribék Pince süteménye lett, a harmadik helyet Schulz Ágnes süteménye szerezte meg. Közönségdíjas a Gyálligeti mandulás sütemény lett. Az est végén az Akali Borút Egyesület borosgazdái mutatkoztak be és tartottak kóstolót boraikból. A hétvégére Kremer Etelka kerámia mandulavirágokat készített, melyeket a látogatók a hétvégi pincelátogatáson a nyakukban viseltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!