Hírek

2014.01.06. 17:57

Beköszönt a tavasz

Veszprém – Szokatlanul enyhe időjárásban lehet részünk, hétfőn például tíz fok körül volt a napi csúcshőmérséklet, ami január elején nem túl gyakori, a szakemberek szerint azonban nem is példa nélküli.

Marton Attila

Kovács Győző veszprémi meteorológus 2013 januárját említette, amelynek első hete szintén enyhének számított. A tendencia a szakember szerint egyértelmű: az utóbbi bő négy évtizedben például mintegy fél fokkal emelkedett a januári középhőmérséklet Veszprémben. A változással összefügg, hogy egyre kevesebb a fagyos napok száma, amikor a hőmérséklet nulla fok alá megy: míg korábban 25 ilyen nap volt januárban, az utóbbi években már csak 23. Szintén egyre kevesebb van téli napból, amikor a hőmérséklet nem haladja meg a nullát, januárban ebből átlagosan 12-13 volt, az utóbbi években már kevesebb, tavaly például 11.

Nem dőlt meg a hőmérsékleti rekord

A meteorológus szerint ezek mind a globális éghajlatváltozás jelei, Kovács Győző azonban ennek ellenére is pontatlannak tartja azt, ha felmelegedésről beszélnek, mert ezzel leegyszerűsítenek egy összetett problémát. – A mostani enyhe január beleilleszkedik a trendbe, még ha rekordok nem is dőltek meg a napokban, a január hatodikai rekord 15,4 fok volt, ezt 1975-ben rögzítették. A legmelegebb januári nap 2002-ben volt, akkor 17,2 fokot mértek a veszprémi repülőtéren található meteorológiai állomáson, magyarázza az időjós.

Nem okoz gondokat a mezőgazdaságban a mostani meleg időjárás, ha átmenetinek bizonyul. Őry Arnold, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője elmondta, a gyümölcsfák ilyenkor még úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak, ezért nincsenek nagy veszélyben az enyhe januári időjárás miatt. – Februárban és márciusban, amikor beindul a nedvkeringés, és ezután érkezik egy erős lehűlés, akkor számolni lehet fagykárral, fogalmazott az igazgató, aki arról is beszélt, háztáji körülmények között, kiskertekben nehezen megoldható a fagyvédelem. Célszerű azonban elkerülni a korai téli metszést. A szélsőségesen enyhe időjárás másik veszélyes hatása, hogy a telelő károsítók (kártevő, kórokozó) aktívvá válhatnak, tette hozzá Őry Arnold.

Nem fordul elő gyakran, de nem számít extrémnek a mostani enyhe január, mondta érdeklődésünkre Pátkai Zsolt meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. A szakember megjegyezte, 2013 decembere 1,2 fokkal melegebb volt az átlagosnál, s az utóbbi évtizedekben két-három alkalommal fordult elő, hogy nem csupán néhány nap, hanem valamennyi téli hónap jelentősen enyhébb volt: az 1996-97-es tél három, míg a 2006-07-es 3,7 fokkal volt melegebb az átlagnál. A meteorológus a következő napokban várható időjárásról is beszélt: az OMSZ előrejelzései szerint keddtől ködös, párás, de enyhe és fagymentes időjárás várható, a lehűlés hétvégére érkezhet meg. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint hétvégén a mostaninál négy-öt fokkal lesz hidegebb, vagyis éjjel gyenge fagyok várhatók, míg napközben maximum öt fokig emelkedik majd a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!