Hírek

2016.03.25. 18:58

Beteg ember menekült a rendőrök elől?

Veszprém - Kinek a feladata és felelőssége az, hogy a mentális problémákkal küszködő embereket állapotukhoz mérten kezelje a társadalom? Balczár Lajos pszichiáter szerint mindannyiunké.

Kovács Erika

Menekült egy férfi a közelmúltban a rendőri igazoltatás elől, akit elmondásuk szerint ismertek. A férfi a hivatalos tájékoztatás alapján jóval száz kilométeres sebesség felett száguldott a rendőrök elől. Megírtuk, nekiment több rendőrautónak, végül saját magát és egy rendőrt könnyebben meg is sebesített. Laczkó Henriett, a Veszprémi Törvényszék sajtószóvivője az ügyben korábban közölte: hivatalos személy elleni erőszak bűntett és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a férfi előzetes letartóztatását rendelte el egy hónapos időtartamra a Veszprémi Járásbíróság, melyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelt el végrehajtani. Az esetről Balczár Lajos pszichiátert kérdeztük.

– A rendszerváltás előtt a pszichiátriai betegekre mint fertőző betegekre tekintett a társadalom, be kellett utalni őket a kórházba, majd kezelés várt rájuk – idézte fel a pszichiáter. Utalt rá, a rendszerváltás előtt a pszichiátriai betegséghez az orvoslás hasonlóan viszonyult, mint a fertőző betegségekhez. Gyanú esetén kórházba utalták, ott kivizsgálták, ha kellett, kezelték, majd gondozták. Mint hozzátette, korábban politikai okokból is be lehetett juttatni embereket ezekbe a kórházakba: ez a másként gondolkodóknál a társadalomból való kiemelés lehetőségét is megadta. A világ más részén sokkal több joguk volt ezeknek a betegeknek, mint Magyarországon, így a rendszerválás után más országokban jellemző trendeket követve változtatták meg illetékesek idehaza az egészségügyi törvényt.

Jelenleg a pszichiátriai osztályon azokat kezelik, akik maguk kérték ezt, vagy bíróság kötelezte őket, illetőleg valamilyen közvetlen veszélyeztető állapotnál akaratuk ellenére bevitték őket oda.

– Mindeközben átmenetek nincsenek. Azok az átmenetek okoznak problémát, amikor a mentális jellegű betegség tünetei már jelentkeznek, viselkedési szinten is megnyilvánulnak, de közvetlen veszélyeztető állapot nem lévén, akarata ellenére az illető nem kezelhető. Tehát amikor a mentális jellegű betegség tünetei már jelentkeznek ugyan, de az illető még az említett kritériumok alá nem tartozik, akkor tiszteletben kell tartani, ha nem kívánja kezeltetni magát, és kényszeríteni arra nem lehet. A kényszerítés csak bírói úton, hosszabb jogi procedúrát követően, kötelezés révén lehetséges. – Ilyenkor is próbáljuk terápiára motiválni a beteget, de nem mindig sikerül, ha nem akar, akkor nem veti magát alá a kezelésnek – szögezte le a pszichiáter.

Elmondta továbbá, az ilyen beteg adott esetben a külvilág ingereit nem helyesen értékeli, amiből akár nagy probléma is adódhat. Így például, ha ő úgy érzi, az életére törnek, menekülni fog, az ő logikája, gondoldása szerint például, aki rendőrruhában van, nem biztos, hogy az ilyen beteg rendőrnek is tekinti, és nem feltétlenül érzékeli a helyzet súlyát. Megijed, agressziót érzékel, amire agresszióval válaszol, mert félelmet érez. A szakember szerint az illető akár támadóként is felléphet, és előadódhat olyan helyzet, amelyben mind a beteg, mind a körülötte lévők veszélybe, akár életveszélybe kerülnek, ezért különösen fontos szerepe van a kommunikációnak.

A pszichiáter a lehetséges megoldásokról kifejtette, hazánkban a mentálhigiénés ismeretek jellemzően alacsony szintűek, és rengeteg előítélet származik a mentálisan beteg emberekkel szemben, amit fokoz a média is. Az ilyen nyugtalan, zavarodott beteggel szemben a konfrontációt el kell kerülni, mert tudni kell, hogy az ő logikája teljesen más lehet. Ha bárki is veszélyeztetőnek ítéli magatartását, illetve, ha veszélyben érezzük magunkat egy zavarodott emberrel kapcsolatban, akkor forduljunk szaksegítséghez, mentőt kell hívni. Mint mondotta, arra célszerű törekedni, hogy nyugodt beszélgetéssel próbáljuk abba az irányba terelni, ami az adott szituációban segítséget jelenthet számára, és meggyőzzük a helyes magatartásról, a segítő szándékot érezze, ne a félelmet!

Balczár Lajos rámutatott, Veszprémben jelentős erőfeszítéseket tesznek a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése ellen. Többek között kiemelten kezelik azokat a nyitott rendezvényeket, amelyeken bárki megtekintheti, hogy milyen terápiás eszközökkel, módszerekkel dolgoznak a pszichiátriai ellátás során, hogyan célszerű beszélgetni, viselkedni azokkal, akik mentális betegségben szenvednek. A velük való megfelelő kommunikáció megtanulható – hangsúlyozta a pszichiáter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!