Hírek

2014.06.19. 08:32

Abortuszokat végzett titokban, börtönt kapott a szülész-nőgyógyász

Veszprém - Három év hat hónap börtönbüntetésre ítélte dr. M. B. B. vádlottat dr. Mészáros Mária büntető tanácsa a törvényszéken, az ügyben csütörtökön hirdettet ítéletben. A másodfokú ítélet jobbára jóváhagyta az elsőfokú döntést.

Kovács Erika

Az jogerős, végrehajtható ítélet azt is tartalmazza, hogy a másodfokú bíróság is bűnösnek találta az orvost 75 rendbeli magzatelhajtás bűntettében, 12 esetben viszont a bíróság álláspontja szerint nem állapítható meg, hogy pénzt kért volna. Emellett bűnösnek mondta ki magánokirat hamisítás tekintetében is. Börtönbüntetésébe beszámítják az előzetesben letöltött 15 hónapot. Az orvos legkorábban akkor helyezhető szabadlábra, ha büntetésének kétharmadát letöltötte. A bíróság - ellentétben az elsőfokú ítélettel - nem szülész-nőgyógyász tevékenységétől, hanem az orvosi munkától tiltotta el négy évre. További négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A bíróság vagyonelkobzást is elrendelt, 2,6 millió forint értékben.

Fotó: Kovács Erika

A vád szerint az orvost, mint elsőfokú vádlottat 2006 decemberétől 2011 májusáig a rendelőintézetben tartott magánrendelésén többen felkeresték, és terhesség megszakítást kértek tőle. Megállapodott velük, hogy kérésüket a várpalotai kórházban meghatározott összegért teljesíti. A családvédelmi szolgálat engedélye nélkül elvégezte a bevatakozásokat,  az orvosi dokumentumokat szándékosan meghamisította úgy, hogy azokat spontán vetélésnek tüntette fel. A vád szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól finanszírozást igényelt.

Azokat az asszonyokat, mint másodrendű vádlottakat, akik terhességmegszakítást kértek, a bíróság korábbi, elsőfokon hozott ítéletében megrovásban részesítette.

Az orvos és ügyvédje dr. Hunyadfalvi Ákos az ítélet után a Napló érdeklődésére azt mondta, tiszteletben tartják demokráciában a bíróság jogerős ítéletét, de nem értenek egyet a döntéssel, mert a bíróság súlyos kérdésekben tévedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!