Hírek

2016.01.07. 19:23

Csodával határos születés: méhnyakrákkal műtötték, mégis egészséges kislánynak adott életet

Veszprém - Méhnyakrákkal műtötték, négy és fél évvel később mégis egészséges kislánynak adott életet egy balatonedericsi anyuka, Szabó Hajnalka a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Marton Attila

Az asszonyt 2011-ben rosszindulatú méhnyakrák-daganattal operálta meg Udvary János Budapesten. Az akkor elvégzett speciális méhmegtartó műtét lehetővé tette, hogy természetes úton foganjon meg a baba, mondta Rácz Jenő főigazgató.

A teherbe esés és az, hogy egészséges, érett gyermek jött világra, szinte a csodával határos. Hazánkban eddig Hajnalka az ötödik  olyan asszony, aki radikális méhmegtartó műtétet követően terhességet hordott ki.Az eljárás során – amelyet mindössze hárman végeznek az országban – a méhnyak eltávolítása után a méhet a hüvellyel varrják össze, mondta Udvary János főorvos, aki kérdésünkre elmondta, a méhmegtartó műtéten átesett nők közül csak minden negyedik képes teherbe esni, ráadásul esetükben gyakran korai vetélés következik be.

Orbán Imre Balázs édesapa, Szabó Hajnalka és a kislány, Lilian Anna (Fotó: Penovác Károly)

A kislány, Orbán Lilian Anna 2550 grammal és 51 centiméterrel született. – Elmondhatatlan az öröm, amit érzek, hogy a betegségem után gyermeket vállalhattam, és teljesen egészséges a kicsi – mondta a Naplónak az édesanya. A balatonedericsi családban a kislány a második gyermek.

Fegyelmezetten viselte a terhességet Hajnalka, a terhesség 36. hetében, szerdán végezték el a császármetszést, mondta Szigeti Zsanett, a kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője. Kérdésünkre elmondta, kockázatos terhesség volt a korábbi műtét miatt: nagyobb volt a fertőzésveszély, és nagy esély volt arra is, hogy korábban beinduljon a szülés. A kockázatok miatt döntöttek úgy, hogy nem várnak tovább a műtéttel, amelyet szerdán az osztályvezető és Udvary János végzett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!