Hírek

2013.11.18. 17:20

Csökkent a múzeumi látogatók száma

Zirc, Tihany - Néhány neves, zömmel fővárosi intézmény kivételével folyamatosan csökken a múzeumokban a látogatók száma.

Győrffy Árpád

Megyénkből a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban tavaly 61 ezren jártak az előző évi 161 ezerrel szemben, de még így is előkelő helyen szerepel a listán. A tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban kisebb a csökkenés: tavaly 118 ezer látogatójuk volt a 2011-es 131 ezerrel szemben – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának statisztikájából. Az okokról és a tervekról az intézmények vezetőit kérdeztük.

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma a kiállított anyag jellege és Zirc turisztikai vonzereje miatt is rendszeres úti célja a turistáknak. Kiemelkedően sok iskoláscsoport látogatja az intézményt – erről az igazgató, dr. Kutasi Csaba tájékoztatta a Naplót.

Mivel a múzeum a ciszterci apátság épületében kapott helyet, ezért működésére hatással volt az épület több fázisban megvalósult felújítása, a látogatóközpont kialakítása. Egy ideig emiatt be kellett zárniuk a múzeumot, illetve az építkezés körülményei között biztosítani a megközelíthetőséget és anyitva tartást. Most, hogy már elkészült az apátság felújítása, a róluk információt adó eligazító feliratokat is lecserélték, illetve folyamatosan cserélik.

Korzenszky Richárd perjel Rieger Tibor Magyar Örökség-díjas szobrászművésszel nyári kiállításán (Fotó: Győrffy Árpád)



A múzeum látogatottsági adatai azért jók, mert szakmai szinten és a látogatói érdeklődést figyelembe véve is színvonalasak a kiállításaik. Magyarország első vidéki természetrajzi szakmúzeumának látnivalói közül ezúttal csak néhány területet tudunk kiemelni. Az állandó kiállítások között látványos a Bakony természeti képe gyűjtemény, például a kitömött, hatalmas szarvasokkal, vaddisznókkal, őzekkel. A Jégkorszaki óriások között bemutatják a Csajágon feltárt monumentális mamutcsontvázakat is. Szintén látványos és sok látogatót vonz dr. Bativai-Schüle Imre János a világ számtalan tájáról származó trófeagyűjteménye, amelyet 2006-ban adományozott a múzeumnak.

Összességében nem nagyon változott a Tihanyi Bencés Apátság templomának, kiállításainak látogatottsága az utóbbi években, de a korábbi szint megtartása is eredménynek tekinthető az általános anyagi helyzet változása miatt, véli dr. Korzenszky Richárd  OSB perjel.

A tapasztalataik szerint az utóbbi időben megnőtt az olyan átutazó turisták forgalma Tihanyban és közvetlenül az apátság környékén is, akik csak körbesétálnak, gyönyörködnek a kilátásban, aztán mennek tovább. Sok hazai mellett többnyire ilyenek az egyre nagyobb számban érkező távol-keleti turisták. A külföldiek közül jelentősen visszaesett a német látogatók száma, ezt részben pótolják az orosz és ukrán turisták, akik egyre többen érkeznek.Az utóbbi években az apátságban is tovább csökkent a magyar iskolás csoportok száma.

Korzenszky Richárd szerint nagy szükség lenne egy olyan programra és a megvalósítását támogató keretre, aminek köszönhetően a gyerekek a tankötelezettségi időn belül eljuthatnának az ország minden fontos történelmi helyére – ahogy az állam az utóbbi két évben támogatta az iskolák határon túli kirándulásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!