Hírek

2016.01.20. 18:25

Életfogytig tartó büntetés emberölési kísérletért

Legkorábban 25 év múlva szabadulhat M. I. R., akit életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélt Pfeifer Péter tanácsvezető bíró a Veszprémi Törvényszéken január 20-án, szerdán.

Kovács Erika

A férfit a főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta. A bíróság szerdán hozott ítéletében bűnösnek nevezte M. I. R.-t, ezért a férfit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, amit fegyházban kell letöltenie, emellett tíz évre eltiltotta a közügyektől. A most 65 éves vádlott legkorábban 25 év múlva szabadulhat büntetéséből. Papp Norbert ügyész az ítéletet tudomásul vette, Keszthelyi Csaba ügyvéd fellebbezett. A bíróság döntött arról is, hogy a vádlott továbbra is előzetesben marad.

A szerdai tárgyaláson a bíró iratismertetése után M. M., a sértett nő különböző bűnjeleket, így véres kilincset, kifizetetlen számlákat, kisfia orvosi kezelési papírjait adta át a bírónak. Elmondta, az eset óta családja is tönkrement, kisfiát pszichológus kezeli, édesapja beteg lett.

A vádlott arról beszélt, hogy a nő kisfiával is nagyon jó kapcsolatban állt, sokat játszott vele, állította, a nővel szerelmi viszony alakult ki, amit M. M. mindegyik tárgyaláson tagadott. A vádlott elmondta, sajnálja, hogy a nő ma már mindezt tagadja és szégyelli, őt pedig börtönbe juttatja. Hozzátette: amikor az eset idején a nő házához ment, nem vitt kést és balta sem volt nála, a nő szúrta meg saját magát a késsel, hiába próbált segíteni neki, nem hagyta.

A megszúrt nő bűnjeleket adott át  Pfeifer Péter bírónak a szerdai tárgyaláson, a háttérben a tanács egyik ülnöke

A vádlottról szakértők elmondták, érzelmileg labilis, indulatkezelési zavarai vannak, alacsony stressztűrő képességű, öntörvényű, hazudós.

Az ügyész perbeszédében többek között kiemelte, 2014 augusztusában a büntetett előéletű férfi késsel a kezében azért ment a nőhöz, hogy megölje, megerőszakolja, értékeit elvegye. A szomszédok hallották, amikor a nő kiáltotta: „Segítség, meg akar ölni!”

A védő beszédében aláhúzta: vádlott és a sértett eltérően beszélt a történtekről, a nő vallomásaiban is vannak ellentmondások. Rámutatott, a sértett okozta magának a sérülést, védencének nem volt ölési szándéka, nem akarta a nőt megerőszakolni, ezt csak a sértett állítja. Végül kérte védence felmentését.

A vád szerint M. I. R. 2013-ban élettársával egy balatoni pihenőházba költözött, ahol M. M., a sértett nő gondnokként dolgozott. A vádlott és élettársa a házban ingyen tartózkodott, amiért a ház körül dolgoztak. A vád állítása alapján a vádlott beleszeretett a nőbe, szerelmes verset írt neki, de M. M. a férfi közeledését elutasította.

A nő 2014. augusztus 26-án látta, hogy a házban a páron kívül egy férfi is van, mire közölte, az idegen menjen el. A vádlott ezen a napon este megjelent a nő házánál, és kérte, maradhasson a férfi a házban, de M. M. ezt továbbra sem engedte. A vád állítása szerint a férfi ezután egy csontozókéssel visszament, és azt kiabálta: „Úgyis megdöglesz, elvérzel, megerőszakollak, elveszem a pénzed!” – majd többször megszúrta a nőt, és meg akarta erőszakolni, a kályhánál levő baltával is megütötte. A nőnek sikerült bejutni a fürdőszobába, hívta a rendőrséget és édesanyját. A férfi a házból pénzt, bankkártyát, iratokat vitt el. A nőt életveszélyes sérüléssel vitték kórházba, a férfit augusztus 27-én elfogták a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!