Hírek

2011.02.28. 19:09

Élhetőbb lakótelepet

Veszprém - Köztéri szobrot, szökőkutat, vízcsapot a zöldre és új játszótereket - hangzott el a kívánságcsomag a legutóbbi, lapunk által szervezett lakossági fórumon.

Szausev Xénia

Veszprémben reneszánszát éli a rendszerváltás korabeli dilemma: sok zöld ölelje-e körül a házakat vagy szoborrengeteggel büszkélkedjünk a betontömbök között. 
 Készültek és folyamatosan készülnek köztéri alkotások és emlékhelyek a városban, de valahogy a lakótelepek mindig kimaradtak. Egyetértés sincs a lakók között arról, valójában mit szeretnének, ráadásul az önkormányzatnak is más elképzelése van a lakótelepi fejlesztésekről. Schmidt István, a városfejlesztési iroda vezetője elmondta, a frekventált közterületeken közösségi élettereket lenne célszerű kialakítani, melyeket később díszíthetnek ilyen alkotások. 
 
- Felmerült az ötlet, hogy egyes tereken fiatal képzőművészek mutatkozhatnának be képzőművészeti alkotásokkal, térplasztikákkal. Ezeket pályázat útján választaná ki egy zsűri. Időszakos kiállításként jelennének meg, ezek helyszíne akár lakótelepi körforgalom is lehet - magyarázta Schmidt István. Új játszótér azonban idén már biztosan nem létesül a városrészen, csupán felújításra lehet számítani.

 



Legfeljebb a két-három év múlva kezdődő szociális városrehabilitációs projekt része lehet majd új játszópark tervezése, építése. Pedig fiatalok és felnőttek egyaránt hiányolják a nyári hőségben felfrissülést jelentő csobogókat, ivókutakat is, de a már meglévő játszótereknél egyelőre biztosan nem lesznek. Drága, vélik a szakértők, és újabb gond lenne a parkokon keresztül építeni a víz-és szennyvízvezetéket. A lakótelepen a Kiskukta mögött kialakított közösségi élettérnél a vezetékeket már lefektették, a kutat azonban pénz hiányában még nem építették meg.

A városrészi polgárok így az uniós pályázatban reménykednek, és bíznak abban, hogy életterük, lakókörnyezetük pár év múlva szebbé, élhetőbbé válik. A szociális fejlesztést azonban ne tévesszük össze a panelprogrammal  hangsúlyozta Schmidt István. Az utóbbiban csupán az energiafelhasználás hatékonyabbá tételére igényelhető támogatás, a szociális városrehabilitáció ennél jóval szélesebb körű fejlesztéseket tesz majd lehetővé.
 

Az unióban már évtizedes hagyománya van olyan integrált városfejlesztési programok megvalósításának, melyek célja a leromlott, gettósodó városrészek felemelése. Veszprém ilyen célra minimum 350-400 millió forintos támogatásra számíthat, melyből a Haszkovó lakótelep is megszépülhet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!