Hírek

2014.05.23. 19:48

Előzzük meg a bajt!

Pápa - Drogprevenciós napokat szervezett a Szociális Rekreációs Társaság a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban. A háromnapos rendezvényt többek között előadások és kézműves foglalkozások is színesítették.

Polgár Tibor

A Szociális Rekreációs Társaság egy országos egyesület, melynek minden megyében vannak tagjai. A tagságot önkéntesek, szociálpedagógusok, szociális munkások, orvosok, jogászok és közgazdászok alkotják. Legfőbb céljuk a drogprevenció, ennek érdekében különféle tréningeket, terápiákat, illetve komplex családi programokat valósítanak meg – tudtuk meg Birloni Istvántól, a Szociális Rekreációs Társaság elnökétől. A pápai programsorozatuk az iskolások számára kiírt drogprevenciós rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött, majd érdekes és hasznos tudnivalókkal szolgáló előadásokon vehettek részt az érdeklődők. Emellett lehetőség nyílt vércukorszint- és vérnyomásmérésre, továbbá filmvetítés, kézműves játszóház, valamint vetélkedő szerepelt az egészséges életmódot hirdető rendezvény programjában.

Győrfi Pál a közvetlen hangulatú pápai előadása során hangsúlyozta, nem szabad félni az elsősegélynyújtástól, ugyanis azzal akár életet is menthetünk (Fotó: Polgár Tibor)

Az előadók között Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is üdvözölhettük. Az ismert szakember közvetlen hangulatú, jó adag humorral átitatott prezentációja során a szép számú közönség bepillantást nyerhetett az Országos Mentőszolgálat történetébe, felépítésébe, működésébe, gazdag múltjába és jelenébe. Megtudtuk, 2013-ban több mint 15 ezer személyi sérüléses baleset történt hazánkban, ezek között 4500 felett volt a súlyos esetek száma. Tavaly megközelítőleg egymillió beteggel került kapcsolatba a mentőszolgálat, ennek a rendkívül magas számnak az okai pedig a magyar emberek rossz egészségi állapotában, illetve az elöregedő társadalmunk jellemzőiben gyökereznek. Győrfi Pál tapasztalatai szerint az összes eset tekintetében kisebbségben vannak a droggal kapcsolatos életveszélyes állapotok, ugyanakkor a drogprobléma egyre fiatalabb generációkat érint. Továbbra is a közlekedési balesetek a leggyakoriabbak, ráadásul az utóbbi időben emelkedett a számuk – ezek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a mentőszolgálat számára.

A szóvivő rámutatott, kevesebb szó esik a munkahelyi és az otthoni balesetekről, pedig ezek is gyakorinak számítanak. – Amíg a mentő kiérkezik a helyszínre, addig átlagosan 10-15 perc telik el. Életveszélyes sérülés esetén ez végzetesen hosszú időintervallum lehet elsősegélynyújtás nélkül. Ilyenkor perceken belül cselekedni kell, a beteg élete gyakorlatilag az elsősegélynyújtón múlik. Ne féljünk az elsősegélynyújtástól, azzal kárt nem okozhatunk! – hangsúlyozta Győrfi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!