Hírek

2017.07.05. 19:48

Értékelte a tanévet a Pápai Tankerületi Központ

PÁPA Az oktatási intézmények fenntartását, működtetését érintő új szervezeti struktúra és a Pápai Tankerületi Központ létrejötte, tevékenysége pozitív változásokat hozott - tudtuk meg a tankerület vezetőjétől, valamint három érintett iskola igazgatójától a szerdai tanévértékelőn.

Polgár Tibor

Mint ismert, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett 2017. január elsejétől tankerületi központok látják el az oktatási intézmények fenntartói és működtetői feladatait.

Az átszervezés nyomán 32 közoktatási, köznevelési intézmény tartozik a Pápai Tankerületi Központhoz (PTK), melynek illetékességi területe kiterjed a Pápai, az Ajkai és a Devecseri járásra. A 2016-2017-es tanévben a tanulói létszám 9504 volt, őket 912 pedagógus tanította, nevelte. Rendszeresek voltak az intézményeket érintő fejlesztések, amelyek a jövőben is folytatódnak - derült ki Egyházi Andrea tankerületi igazgató beszámolójából. Mint mondta, egyik nagy eredményük, hogy hatékony együttműködést tudtak kialakítani többek között a szülőkkel, az iskolákkal, az önkormányzatokkal, a helyi közösségekkel. Megjegyezte: az átszervezés, a decentralizációs folyamatok már 2016 júliusában elindultak, és a tankerület új típusú működése számos pozitív hatást eredményezett. Ezek között említette például a szakmai és a pénzügyi önállóságot, a döntési kompetenciák közelebb kerülését a köznevelési intézményekhez. Jelentősen segítette a stabilitás megteremtését, hogy a PTK saját költségvetésből gazdálkodhat (ez 2017-ben közel 5,8 milliárd forint), az intézményeknek pedig költségvetési keretük lett.

Balhási István, Németh Zsolt és Csutiné Papp Orsolya (balról jobbra) iskolaigazgató a Pápai Tankerületi Központ tanévértékelőjén Fotó: Polgár Tibor

Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium igazgatója az átalakítás nyomán gyorsabbá és hatékonyabbá vált problémamegoldást hangsúlyozta. Csutiné Papp Orsolya, a Vajda Márta iskola direktora a szorosabb, eredményesebb kommunikációt emelte ki, míg Balhási István, a Csöglei Általános Iskola vezetője a Pápai Tankerületi Központ példás felépítéséről beszélt.

Egyházi Andrea megjegyezte, továbbra is hatékony, mély együttműködésre törekednek, kiemelten kezelik például a tehetséggondozást, és természetesen az idei nyáron sem maradnak el az intézmények épületeit érintő karbantartási, felújítási munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!