Hírek

2012.06.11. 14:55

Értelmetlen fakivágás a Kossuth utcán?

Veszprém - A belvárosi rehabilitáció munkálatai során kivágták a fákat a Kossuth utcán, azok helyébe azonban kétszer annyit ültetnek.

Munkatársainktól

Szerkesztőségünkben több olvasónk érdeklődött arról, valóban ki kellett-e vágni a Kossuth utcán lévő több évtizedes fákat, betegek voltak-e. Nem lehetett úgy megoldani az építkezést, hogy a fákat is meghagyják?

Ha nincs a belvárosi rehabilitáció, akkor is meg kellett volna oldani a kérdést, a sok burkolatú belvárosban, a kevébé optimális termőhellyel rendelkező hársfák elöregededtek, betegek voltak, válaszolta Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere. A belvárosi rehabilitáció kapcsán több szakvélemény készült, több szakember mondta el véleményét a fák cseréjéről, a veszprémieket erről lakossági fórumon tájékoztatták. A projekt jövő nyárra fejeződik be, a fákat a burkolatépítés után, jövő év tavaszán lehet telepíteni. Túlkoros, "többször iskolázott" - azaz a faiskolában többször átültetett - növékenyet telepítenek, megbízható faiskolából. Más fajtákat telepítenek vissza, olyan egyedeket választanak, melyek jól viselik a belvárosi klímát, bírják a sok burkolt felületet, a sziklás, sekély termőréteget (a belvárosban tartózkodók, így a növények számára  is az új burkolóanyag is kedvezőbb lesz a réginél). A jövőben gyarapodik a növényállomány, egy kivágott fa helyett kettőt ültetnek, ezen kívül sok cserjét, virágot, kúszónövényt. 

- Nem az a cél, hogy elszegényítsük a belvárost, sokkal inkább az, hogy még zöldebb, szebb legyen, intenzív növényzetet telepítsünk, optimálisabb életteret alakítsunk ki, minden az itt élő embereket szolgálja  - hangsúlyozta Brányi Mária. 

- Kezdetekben a fáknak nyilván kisebb koronájuk lesz, de két-három éven belül gyönyörűen megnőnek. A belvárosi megújulást hosszú távra tervezzük. Azoknak, akiknek kétségeik vannak, a Mártírok úti vagy az Aulich utcai fatelepítéseket ajánlom figyelmükbe, néhány éven belül megnőttek a fák. Igényességre törekszünk, melynek szellemében az önkormányzat úgy bánik a fákkal, mint gondos gazda a saját kertjével.

A jobb levegőt, egészséges környezetet, jó közérzetet biztosító fák hiánya miatt most talán úgy érezzük, kiüresedett a belváros – mondta megkeresésünkre dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke, aki abban bízik, a városrehabilitációt követően még több, egészségesebb növénnyel fog büszkélkedni Veszprém belvárosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!