Hírek

2013.03.05. 13:31

Feltaláló és festőművész, aki ötleteivel megmentené a világot

Ha megnyerném a lottóötöst, minden pénzt a találmányaimra, ötleteimre költenék – mondja a csavaros eszű, Bakonybélben élő Sörös Pál. De vajon elég lenne több százmillió forint a közel harminc ötletének megvalósításához? Elképzelésével akár világhírnévre is szert tehetne.

Mátételki András

– Ha egyszer sok pénz állna a házhoz, kidolgoznám részletesen azt a technikát, amely lehetővé tenné, hogy a kocsik a tükörjégen is gond nélkül megálljanak, s ne kelljen annyi embernek meghalnia. A Suzuki gyárnak már írtam, várom a válaszukat – mondja az 57 éves képzőművész. Sörös Pál festészetből, kisplasztikákból él, bár így télen nem sokan kopogtatnak be hozzá.

Tizenkét éve egy nyári napon meglátogatták barátjukat a csodálatos fekvésű faluban: még aznap megalkudtak egy eléggé lelakott házra. Az 1880-ban községházaként használt épületet a párjával, Babikával újította fel fél év alatt.

– A különböző ötletek, újítások gyakran a tévét nézve jutnak eszembe. Ezt Isten adta adottságnak tartom. Mintha súgna valaki – tűnődik el az élénk szemű, gyors észjárású férfi, majd levesz a polcról egy zöld könyvet. Találomra felüti. A rajz darut ábrázol munka közben.

– Különösen szélben veszélyes daruval dolgozni, mert erősen kilengenek a tárgyak. Számítógép vezérelte ventillátort helyeznék fel a rakomány két végébe, hogy ellensúlyozza a szél erejét. A hűtőszekrény energiafogyasztását úgy csökkenteném, hogy télen a kinti hideget áramoltatnánk a berendezésbe. A tusolás közbeni felesleges vízfogyasztásra azt találtam ki, hogy egy olyan golyó lenne a tusolófejben, amelyik csak akkor engedné át a vizet, ha a golyó fejét rányomnánk a testünkre. Más: egyik ismerősöm arra panaszkodott, hogy mennyire nehéz gondozni idős, ágyhoz kötött édesapját. Ekkor ötlöttem ki a speciális gumis ágyat, amelynek segítségével könnyen lefürdethető, forgatható a beteg, s hosszú távon sem lesz felfekvése. Lehet, hogy ezzel az elképzeléssel még megkeresek egy orvost a megyei kórházban.

A rendkívül színes életű beszélgetőpartnerem elmesélte, hogy a második válása után nekiindult a világnak, s meg sem állt Brazíliáig. Ott nem csak a rossz közbiztonsággal szembesült – haza is jött bő három hónap után –, hanem azzal a remek ötlettel is, hogy a PET-palackokat, csak úgy, mint a harmonikát, könnyen össze lehet nyomni. Söröspali (így hívják szülővárosában, Szekszárdon a barátai) erre kitalálta, hogy a palackban belül az alján legyen egy horog, amely összenyomás után beakad kívülről a palack szájába, így nem tud szétugrani – kevesebb helyet foglal el a szelektív gyűjtőben. Már megkereste az egyik hazai ásványvízgyártót, de válasz még nem érkezett.

– A múltkor Jorgosz nevű macskám alól kifogyott az alom, a környéken több boltot felkerestem, de sehol nem találtam. Jó, mondtam, akkor megoldom én. Az újításomról a minap írtam levelet a macskatálcákat gyártó cégnek,akiknek beszámoltam az ötletemről, amit itthon megvalósítottam. A lényeg: a szagmenetes, könnyen tisztítható tálca a lakókocsikban használatos biovécére emlékeztet.

Kissé meghökkentem, amikor a repülőgép-tragédiákkal kapcsolatban azt mondja: sok élet megmenthető lenne a leszálláskor történő baleseteknél, ha az emberek egy fél tojásszerű alkalmatosságban ülnének, amelyet baj esetén magukra zárhatnának. A belső ütközésektől légzsák védené őket. A csavaros eszű házigazda olyan gépről is álmodik,amely két részből állna. Motorhiba esetén a hibás berendezés alul leválna, s a félbevágott repülőgép felső része,mint egy vitorlázógép, ereszkedne le az utasokkal.

Sörös Pál, festőművész, feltaláló sajátos sakktáblát készített új figurákkal (Fotó: Mátételki András)

Javaslom, szálljunk le a földre, menjünk le a lakás műterem-pincéjébe, mert beszélgetőtársamat országszerte a játékairól ismerik. Őt is állandóan a meghívja a hódmezővásárhelyi Ötlet 13 Egyesület, amikor kiállítást rendez a hazai feltalálóknak, ötletembereknek az ország valamelyik szegletében.

– Vagy hat éve álmodtam meg az újfajta sakktáblámat, aminek az érdekessége, hogy nálam tízszer tíz mezőből épül fel a játék. Új játékos az ágyú, amely egyet léphet bármerre, s a golyóval ütés helyett csak lebénítja a környezetét. Az íjász ötöt léphet bármerre, s fej fölött üthet, ugyanis a képzetbeli nyílvesszők átrepülnek a bábuk felett. A játéknak van egy-egy árulója, mint minden háborúban... Nekik különleges szerep jut – de ezek nem új figurák a táblán. Ezt tovább lehet bonyolítani, ha kockákat, mint várfalat, helyezünk a csapatok elé. Mégis aza legizgalmasabb, ha stratégiai játékként ötvözzük az első két variációt: a közismert csatahajós, azaz torpedós játékhoz hasonlóan az ellenfelek egymás elől eltakarva építik fel a várukat. Persze döntő, hogy ezek után ki támadhat elsőként. Ebben a játékban mindenki lehet Napóleon! Polgár Judithoz hasonlóan én is azt vallom, hogy legyen az iskolában tantárgy a sakk, amely fejleszti a logikai készséget, formálja a diákok személyiségét, önkontrollra nevel, s megtanítja őket győzni és veszteni.

A másodállásban feltaláló Sörös Pál legnagyobb dobása – hogy stílusosak legyünk – a golfhoz hasonló játék,a flog. (A név a golf visszafelé olvasásából ered, ami angolul korbácsot jelent.) A Magyar Szabadalmi Hivatal arról értesítette, hogy nekik a rittya elnevezés nem tetszik (a parittya szót faragta meg a feltaláló), találjon ki mást. Most flog névre keresztelte ötletét.

– Mikor a fájós derekammal alig tudtam lehajolni a kutyám labdájáért, tettem a bot végére egy fém hurkot, hogy felvegyem a földről a lasztit. Innen az ötlet: helyezzünk alacsony állványra egy kisméretű zsákot, vagy a földre egy baseball sapkát, tálkát, amibe be kell hajítani-emelni az öt-hat centiméter átmérőjű labdákat. Olcsó játék,bárhol űzhető. Gyakran a házunk előtt ütögetek, a turisták is szívesen beszállnak egy-egy partiba. Barátainkkal,ha járjuk az erdőt-mezőt, akkor a szalaggal megjelölt labdákat – mert könnyen elvesznének a fűben – ütjük magunk előtt, amelyet a másiknak el kell találnia. Sokan felfigyeltek erre a játékra, de beruházó még nem kopogtatott be hozzánk.

(Fotó: Mátételki András)

Pedig, aki körbenéz a polihisztor (email-címeiben palihisztor és az artpali név is szerepel) szobájában láthatna egy golf pályát – ami csak egy méter hosszú... A tévén lejátszható golf programjára rákötött egy földön elhelyezett egeret, ami érzékeli, hogy a versenyző az igazi ütővel és labdával milyen irányba és erővel ütött, és persze talált-e. (Gyorsan eláruljuk, a földön lévő egérhez zsinór rögzíti a labdát, nehogy sűrűn legyen dolga az üvegesnek.) Az ezermester házigazda megjegyzi, télen sportnak is felfogható a sok lehajlás a labdáért.

Az udvaron újból játékosan rám ugrik Happy, a kétéves, hófehér kuvasz. Hű a nevéhez – simogatja meg a képzőművész négylábú kedvencét –, mindennap jó kedvű.

Magamban hozzáteszem, csak úgy, mint a gazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!