Hírek

2013.04.25. 14:34

Hajléktalan ellátásról, menetrendről a közgyűlésen

Kórosi Tibor kapta az Év polgárőre elismerést a városi közgyűlésen, ahol a testület igazgatói pályázatokról döntött, meghallgatta a rendőrkapitányság és a Máltai Szeretetszolgálat beszámolóját.

Balla Emőke

A város közbiztonságának helyzetéről, annak érdekében tett intézkedésekről dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes számolt be a képviselőknek. Szólt arról, hogy az elmúlt évben az előzőhöz képest több embert fogtak el közterületről, az előállítások száma is növekedett.

Az első negyedévben tizennégy embernél kezdeményeztek eljárást kábítószerhasználat miatt, de valójában a terjesztőket kellene előállítani: Ő is, Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta: fontos, hogy a rendőrség együttműködjön az önkormányzattal, civil szervezetekkel, polgárőrökkel, a polgárokkal, csak közösen érhetik el azt az eredményt, hogy Veszprém legyen a legbiztonságosabb megyeszékhely.

A beszámoló kapcsán a képviselők javaslatot tettek arra, szerintük hol, melyik utcában, melyik körzetben volna szükség nagyobb rendőri jelenlétre és egyes kamerákat merre kellene fordítani (a városban harminckét kamera működik). Nagy érdeklődést váltott ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület beszámolója a hajléktalanellátásról.

Kórosi Tibor, az év polgárőre Porga Gyula polgármestertől vette át az elismerést (Fotó: Penovác Károly)


Szaller Péter, a Befogadás Háza vezetője elmondta: az elmúlt években sokat erősödött a közterületen élők segítése. Három évvel ezelőtt 150-160 volt az utcán élő hajléktalan, ma 100-110, a többieket sikerült beintegrálni az intézményi ellátásba vagy egyéb módon megoldani a lakhatásukat, 250-260 hajléktalant gondoznak.

Bíznak benne, hogy a 60-ról 54 millió forintra csökkentett költségvetés tartalmi változást nem okoz az ellátásban; az összeget pályázatokkal egészítik ki, magánszemélyektől, cégektől, Balaton melletti hotelektől kapnak adományokat. Szó volt a helyi járatú autóbusz menetrend módosításáról, ami többletkiadással nem jár. Indokolt az útvonalak és a menetrend átfogóbb felülvizsgálata, közölte Gerstmár Ferenc (LMP), ezt a város meg is teszi, ígérte Porga Gyula polgármester.

Ingatlan eladások is napirenden voltak; a város eddig sem, a jövőben sem értékesít áron alul ingatlant, közölte Czaun János, a tulajdonosi bizottság elnöke. A Kossuth utca 1. alatti társasházban lévő ingatlant 85 millió forintért, a Völgyhíd tér 2. szám alatti ingatlant (volt Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola épületét) 225 millió forintért értékesítik.

A napirendek előtt Hartmann Ferenc (MSZP) a Brusznyai-Budapet-Mártírok utak csomópontja rendezéséről, Katanics Sándor (DK) a régi május 1-i ünnepségek kapcsán az idei majálisról kérdezett. Némedi Lajos a rezsicsökkentés kezdeményezéséről, hatásáról interpellált. A Gizella-, Pro Civitate- és Ranolder-díjakról zárt ülésen döntöttek, noha az utóbbi napirendi pontra vételéről hosszan vitáztak a képviselők, mivel hivatali adminisztratív hiba miatt a javaslatok beküldési hatáideje több alkalommal is tévesen jelent meg.

 

 

 

 

Az Év veszprémi polgárőre elismerést Kórosi Tibor, a Dózsavárosi Polgárőr Egyesület elnöke kapta, aki azt mondta: a díj nemcsak neki, hanem az egyesületnek is szól; a polgárőrök a városrész közbiztonságáért dolgoznak. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatójának a korábbi vezetőt, Pálmann Juditot nevezték ki, a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményét ismét Krámli Ida vezeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!