Hírek

2017.01.26. 21:10

Kényelmesebb a gázfűtés

Veszprém - A több hete tartó kemény hideg időjárás miatt a megyeszékhely tüzelőt árusító telephelyein is megnőtt a forgalom.

Molnár Sándor

- A tavalyi év januárjához képest már eddig háromszoros mennyiségű tűzifát adtunk el a veszprémi Cseri murvabányánkból. Amíg 2016 januárjában ezer mázsa fogyott, addig az idei év első négy hetében már háromezer mázsa tűzifát adtunk el. Jellemzően kis tételeket vesznek.

A megnövekedett igények ellenére az ellátás folyamatosan biztosított - tájékoztatta lapunkat a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Szedlák Tibor szólt arról is, hogy az említett mennyiségeken túl, az elmúlt évekhez hasonlóan az idei fűtési szezonban is mintegy ezer mázsa tűzifát adományoztak a segítségnyújtásra jogosult szervezeteknek.Keményfa brikettet is árulnak az egyik Házgyári úti kereskedésben. Mint kiderült, a hideg időjárás miatt körülbelül másfélszeresére nőtt a vásárlók száma.

A tégla alakú hosszabban ég, a hengeres pedig gyorsabban izzik fel

A kilencven százalékban bükkfa fűrészporból és faforgácsból préselt, tégla és henger alakú tüzelőanyag keresett termék a hideg évszakban. Főleg azok vásárolják, akik kandallóval fűtenek, és a hasított fánál kisebb méretű tüzelő fér csak be a tűztérbe.

- A tégla alakú hosszabban ég, a hengeres gyorsabban izzik fel - mondta el László Tamás értékesítő. Megtudom azt is, hogy a szezont ezzel végigfűteni drága lenne, ezért sokan vannak, akik csak begyújtásra használják a fabrikettet.

A porvai Penics Miklósné elmondta, ők a családban fával fűtenek. Nagy légteret kell felmelegíteni, ezért a fa az, ami ilyen szempontból a legjobban megéri. A '90-es években építkeztek, az első időkben még szénnel próbálkoztak, de az egy idő után túl drága lett. A Bakonyban kézenfekvő a fa felhasználása. Lehetőség van arra, hogy az erdészet által kijelölt területen az erdőtisztítás során a helyiek maguk gyűjtsék be a tűzifát.

Penics Miklósné is él ezzel a lehetőséggel. Porván egy üzletet is működtet, mint mondta, nincs a boltnak annyi bevétele, hogy a gázfűtés árát kitermelje, ezért ott is fát használ. Úgy véli, kényelmesebb lenne földgázt használni, de amíg bírják, fával fűtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!