Hírek

2014.05.25. 08:57

Kisebb a részvételi arány Veszprém megyében, mint öt éve (frissítve)

Megyénkben kissé magasabb volt délelőtt a voksolók aránya, mint az országos átlag, de ez késő délutánra kiegyenlítődött és 18.30-ra hajszállal az országos átlag alá süllyedt.

Munkatársainktól

Dr. Imre László megyei főjegyző tájékoztójából megtudtuk, hogy 18.30-ig a választópolgárok 27,64 százaléka jelent meg szavazókörében. Veszprém megye kissé az átlag alatt szerepelt, 27,47 százalékos eredménnyel. Megyénkben 295 ezer 30 választásra jogosult személyt tartanak nyilván, közülük 81 ezer 32 szavazott vasárnap. A főjegyző elmondta, hogy megyénkben nem történt semmilyen rendkívüli esemény, mindenhol rendben lezajlott a szavazás, a választókörök mindenhol pontosan bezártak.

Az urnához járulók száma országos viszonylatban nem éri el a 2009-es EP-választáson szavazók létszámát. Ha az idei áprilisi országgyűlési választást nézzük, akkor még szembetűnőbb a különbség, hiszen 19 óráig a megjelentek aránya 61,73 százalék volt, ami több, mint duplája a vasárnapi Európai Parlamaneti választásokon résztvevőihez képest.

2009-ben Veszprém megyében 34,14 százalékos volt a szavazásra jogosutak aránya az EP-választásokon, míg az országos átlag 34,9 százalék volt. Ebből látszik az is, hogy az egész országben csökkent az érdeklődés a Európai Parlamenti választások iránt, de ezzel gyakorlatilag egyenes arányban alakultak a Veszprém megyei adatok is.

Veszprémben rendben lezárult a szavazás

Veszprémben a választópolgárok közel 32 százaléka adta le voksát este fél hétig.A megyeszékhelyen is rendben zajlott a szavazás, rendkívüli esemény nem történt, tájékoztatta lapunkat dr. Mohos Gábor veszprémi jegyző. A veszprémiek 56 szavazókörben szavaztak, melyek este hét órakor bezártak.

Délelőtt 11 óráig a veszprémiek 13,9 százaléka járult a szavazóurnákhoz, az este fél hétkor közzétett adatok szerint pedig 31,96 százaléka.

Veszprém megye részletes részvételi adatait itt olvashatja>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!