Hírek

2016.04.11. 18:11

Közös kiállás Thury György hősiessége mellett

Közösen emlékezett meg a 445 esztendeje meghalt Thury György vitézségéről, s fogadott el a hős kapitány tetteit elismerő kiáltványt Orosztony, Nagykanizsa és Várpalota önkormányzata.

Szabó Péter Dániel

Két helyszínen is tisztelegtek a közelmúltban tartott emléknapon Thury György előtt. A nagykanizsai művelődési házban tartott ünnepi ülésen Talabér Márta, Várpalota polgármestere kiemelte: Thury György nem népmesei, hanem valódi hős volt, aki méltatlanul merült a történelem feledésébe. Jó katonának és jeles vitéznek ismerték, Magyarország legnagyobb bajvívója és legfélelmetesebb kapitánya volt, aki kereste a törökkel való küzdelem lehetőségét.

– Napjaink nem mindig az igaz emberekről és a valódi teljesítményt nyújtó hősökről szólnak, ezért is különösen örömteli, hogy mi közösen tudunk kiállni a mi hősünk mellett, magunkénak érezzük, ápoljuk az emlékét és megmutatjuk azt a tiszteletet parancsoló teljesítményt, ami Várpalotán, Nagykanizsán és Orosztonyban is halhatatlanná tette őt – mondta el Talabér Márta.

Kövér László, a Thury-emlékév fővédnöke helyez el egy szál virágot az orosztonyi kopjafánál
Fotó: Pintér László

Dénes Sándor az emlékrendezvény házigazdája, Nagykanizsa polgármestere köszöntőjében leszögezte: Thury György hitelessége és lényegisége minden változékonyságot és minden jelen érdeket elmos és felülír. – Alakja és az általa megtestesített hősiesség olyan láthatóvá vált érték számunkra, olyan meghatározó pillér amely fönntartja közösségeink azonosságát, erre áldozott kapcsolatát és lehetőséget ad arra, hogy létünk végességét meghaladva a történelem részeseivé váljunk – mondta el Dénes Sándor.

Cseresnyés Péter államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője hozzátette, a hagyomány nem a hagyományőrzést, hanem a láng továbbadását jelenti. Kanizsa és Várpalota várának hajdani dicsősége Thury György hősiessége nem csak az emlékezetpolitika része, hanem akár gazdasági erő is lehet. Turisztikailag vonzerő, amely tovább növeli a települések ismertségét, presztízsét és amely vendégeket vonz.

A folytatásban felolvasták a Thury Györgyről szóló, Várpalota önkormányzata által is elfogadott kiáltványt, majd a közeli Orosztonyban, a hős kapitány halálának színhelyén folytatódott az emléknap programja. A rendezvényen a szinte teljes várpalotai képviselő-testület mellett ott voltak a Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók is, akik a Thury-portya keretében idén is lóháton érkeztek Várpalotáról. Méreg József és a Marathon TKE lelkes csapata pedig futva jött el a megemlékezésre, egymást váltva teljesítették a 150 kilométeres távot.

Szöllősi Tiborné Orosztony, Talabér Márta Várpalota és Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere a Thury Györgyről szóló kiáltvánnyal

A palotai várat 450 évvel ezelőtt nyolcszoros török túlerővel szemben megvédő Thury kopjafájánál Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Thury-emlékév fővédnöke mondott köszöntőt. – Thury György védte a magyar hazát, s ezt az értéket mi magyarok óvjuk tovább. A történelmi bajjal vívó magyarok az ellenség túlereje vagy cselvetése miatt sokszor az életükkel fizettek, de ezen áldozatok olyan építő áldozatok, amelyből mindig újjáépül a magyar haza is. Győzedelmessé válik az, aki meghozza ezt az áldozatot. Ez a magyarok titka és egyben éltető ereje a történelemben, ez volt Thury kapitány titka is – mondta el Kövér László, aki szerint Thury példát adott, hogy nem csak kell, de igenis lehet küzdeni még akkor is, ha minden veszni látszik. – Thury György és társainak emléke erősítsen minket, mai magyarokat abban a tudatban, hogy saját küzdelmünket nekünk kell megvívnunk, s abban a hitben, hogy mindezt sikerrel tehetjük. Adja meg nekünk azt a szellemi felkészültséget, hogy se a túlerőnek, se a cselvetésnek ne essünk áldozatul, hogy gyermekeinknek és unokáinknak végre az érzelemben való megerősödés legyen a sorsuk – szögezte le a házelnök.

Az ünnepség zárásaként a résztvevők virágokat helyeztek el a hős kapitány tiszteletére állított kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!