Hírek

2012.09.03. 07:20

Különleges barokk napok Sümegen

Sümeg - Számos érdekes, izgalmas program kísérte az idei barokk napokat, amelyen természetesen a hagyományok őrzése, a történelmi emlékek felelevenítése is kellô hangsúlyt kapott. A szervezést és lebonyolítást főként a Kisfaludy mûvelôdési központ munkatársai végezték.

Szabó Judit

– Felemelem a lelkemet, hogy az önökét is fel tudjam emelni olyan magasra, hogy kizökkenjenek a hétköznapi gondokból – mondta Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész a rendezvénysorozat keretein belül a Ferences Kegytemplomban megtartott hangversenyén. Az operaénekes először énekelt a városban, és örömét fejezte ki azért, hogy meghívást kapott a Padányi Biró Márton emlékére rendezett programsorozatra. Az operahangverseny után az Anima Musicae Kamarazenekar mutatkozott be a templomban. A zeneakadémisták által létrehozott vonószenekarban két sümegi fiatal is szerepelt, Szabó Gábor és Román János. Hatalmas érdeklődés kísérte az esti Örökség koncertet. A Magyar Örökség-díjjal elismert Kormorán zenekar tagjai 2011-ben Örökség néven létrehozták új formációjukat. Az új felállásban is éneklik a Kormorán legnépszerűbb dalait, amelyet ezúttal a sümegiek is élőben hallhattak. Barokk forgatagba csöppentek mindazok, akik a barokk napok idején ellátogattak a püspöki palota udvarára és kertjébe. A sümegi Kisfaludy művelődési központ barokk ruhába öltözött munkatársai gondoskodtak arról, hogy a városba érkező vendégek jól érezzék magukat. Az alkalomra megnyitott palotakertben táncház, jelmezes fotózás, pónilovaglás, fegyverbemutató, zászlóforgatók parádéja várt mindenkit. A gyerekeket kézműves játszóház, a vállalkozó szellemű résztvevőket hétpróba várta. Itt egyebek között bajvívás, koszorúhajítás, lovas íjászat szerepelt a kínálatban. A barokk napok alatt Megszentelt helyek Csíksomlyótól Mariazellig címmel nyitottak kiállítást a püspöki palota nemrégiben felújított termében. Az sem mindennapi esemény, hogy élő adásban harangozta be az egyik országos televíziócsatorna a Padányi Biró Márton püspök halála 250. évfordulója tiszteletére rendezett emlékünnepséget. A műsorban Rátosi Ferenc polgármester a riporter kérdésére ismertette az ünnepi alkalom programjait, valamint beszélt a város barokk hagyományairól. – Dicsőség volt Sümegnek, hogy Padányi püspökként a települést választotta székhelyéül. A kiváló egyházi ember, politikus, mecénás a művészetek közvetítésével is Isten dicsőségét kívánta hirdetni, ezért hívta Maulbertsch freskófestőt a templom képeinek elkészítésére. Templomunkat a művészetkedvelő közönség azóta is a második Sixtusként emlegeti. A püspöki palotából adott közvetítés idején a Szivárvány tánccsoport tinijei barokk táncot adtak elő, a gyermekcsoport tagjai Pintérné Németh Bernadett oktató vezetésével remek barokk játékokat mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!