Hírek

2013.03.20. 20:07

Lengyel, magyar két jó barát

Jó Magyarországon lengyelnek lenni – hangzott el szerdán az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban rendezett bensőséges rendezvényén, ahol első alkalommal ünnepelték meg Lengyel-Magyar Barátság Napját.

A megnyitón részt vett Ewa Modrzejewska, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, aki beszédében röviden megemlítette azokat a személyiségeket, akik sokat tettek, vagy jelentettek a két nép közötti barátság erősítésében.

Beszélt IV. Béla leányáról, Szent Kingáról, aki lengyel kolostorba vonult férje halála után, beszélt továbbá Szent Hedvigről, Nagy Lajos leányáról is, utóbbi két személyt egyébként a lengyel II. János Pál pápa avatta szentté. Szólt arról, hogy mekkora tiszteletnek örvend a Krakkóban eltemetett Báthory István erdélyi fejeledelem, lengyel király.

 

Szabadosné Swiatlon Lucyna, Csór Község Lengyel Nemzetiségi Ön-kormányzatának elnöke és Ewa Modrzejewska, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke (Fotó: Orosz Péter)


A felsorolásból nem maradhatott ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, amelyek során több ezer lengyel katona harcolt a magyarok oldalán, közöttük a legendás Bem tábornok. A közelmúltban történt események közül például az 1956-os forradalmat említette meg, amikor a lengyelek szolidaritásukor biztosították a magyarokat, vért adtak és sokféle módon próbáltak segíteni.

A Magyar Országgyűlés hivatalosan 2007-ben nyilvánította március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjának, a két nép szoros kapcsolata azonban ezeréves hagyományokra tekint vissza – ismertette Brányi Mária Veszprém alpolgármestere. Emlékeztetett arra is, hogy az ünnepség központi helyszíne idén Tarnów, Veszprém testvérvárosa lesz.A megyei könyvtár idegen nyelvű részlege jelentős számú lengyel nyelvű alkotással, kortárs szépirodalmi művel, szakkönyvekkel, cd-vel gyarapodott, az ünnepség tulajdonképpen ennek az átadásaként is tekinthető – mondta Pálmann Judit, a könyvtár igazgatója.A rendezvényen a Padányi katolikus gimnázium tanulói lengyel versekből, dalokból összeállított ünnepi műsort adtak elő, az érdeklődők mellett más nemzetiségi önkormányzatok tagjai is részt vettek az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!