Hírek

2017.04.11. 17:39

Ahol Petőfi „született” - A magyar költészet napja Pápán

Pápa - Rengeteg diákot mozgattak meg az írott szavak, és az idősek is kedvüket lelték a költészet napi rendezvényekben.

Laskovics Márió

Pápán több helyütt, több alkalommal is szerveztek programot kedden, a magyar költészet napján. 11 órakor mintegy négyszáz diák gyűlt össze az Esterházy-kastély előtti Petőfi-szobornál, hogy közösen elszavalják a Petrovicsból Pápán Petőfivé lett költő 175 évvel ezelőtti, első nyomtatásban megjelent versét, A borozót. A költemény városunkban íródott 1842 áprilisában.

Közel négyszáz diák szavalta el a Petőfi-szobornál A borozó című verset a Lampért Gábor (elöl) által szervezett villámcsődületben Fotó: Laskovics Márió

- Legnagyobb létszámban a Petőfi Sándor Gimnáziumból érkeztek diákok, de képviseltette magát a Türr István Gimnázium, a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola is több-kevesebb tanulóval - mondta el a szervező, Lampért Gábor.

Áldozó Tamás polgármester és Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő (balra) is csatlakozott a kezdeményezéshez Fotó: Laskovics Márió

14 órakor a több iskola tanulói lepték el a Fő teret a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) tavaly indított kezdeményezése keretében, s a Nagytemplom előtt gitárkísérettel adtak elő maguk választotta verseket. Az érdeklődők lelkét Hollós Korvin Lajos Csonka vers, József Attila Tiszta szívvel, Pilinszky János Ne félj, valamint Petőfi Sándor Szeptember végén című verse melegítette a szeles időben.

A Fő téri közösségi eseményen több iskola diákjai adtak elő megzenésített verseket Fotó: Laskovics Márió

Továbbá Sándor László, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete Irodalmi Színpadának tagja Arany János Szőke Panni című költeményével készült a közösségi eseményre. A program a JMSZK színháztermében folytatódott, ahol a diákság az Arany János-emlékév alkalmából ingyenesen tekinthette meg a Buda halála című darabot a Csavar Színház előadásában.

Nagy volt a tumultus a Nagytemplom előtt Fotó: Laskovics Márió

A Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott ünnepi műsorban az irodalmárokból, festőkből, grafikusokból, fotósokból, énekesekből, zenészekből álló, 2004 óta működő Ősi Kovács Alkotóműhely művészei léptek fel. Előttük Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, amelyben a helyi származású író és költő zseniket méltatta.

Kerecsényi Zoltán mond köszöntőt az Ősi Kovács Alkotóműhely műsora előtt Fotó: Laskovics Márió

- A „csillagnéző" „ős titkot fejtegető" magyarjaink, a pápai kötődésű költők tanítványai vagyunk. Bennünk akarnak élni tovább, minden magyarban, minden pápaiban!

Erdődi Maya szavalatát is örömmel hallgatta az alkotóműhely vezetője, Ősi Kovács Imre (bal oldalon hátul) Fotó: Laskovics Márió

Poétáinkra tekintve szélesedjék látószögünk, legyen szebb, teljesebb a világ üzeneteik által! - hangsúlyozta beszédében, majd átadta a szót az alkotóműhely tagjainak, akik verses-zenés összeállításukban nagy tollforgatóinktól idézett, illetve saját költeményekkel gyönyörködtették el a publikumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!