Hírek

2016.12.20. 09:00

Mákosguba kaland külföldiekkel

Veszprém – Percekbe tellett, amíg a kínaiak beazonosították a mákot, ezt a fontos élelmiszernövény. Kellett hozzá egy okostelefon fordítóprogrammal, és valahogy a Trónok harca is segített a megértésben, ez viszont már nekem volt kínai.

Molnár Sándor

Két spanyol, két kínai és egy kambodzsai belekóstolt a jóba. Magyar barátjuknál, magyar ételeket ettek, néha jól meglepődtek, és minden ételről véleményt is mondtak.

Mind az öten jelenleg a megyeszékhelyen élnek. Van, aki csak szeptember óta, van, aki már egy, sőt több éve. Hárman egyetemisták, ketten középiskolában nyelvet tanítanak. A közös bennük, hogy külföldiek és meghívást kaptak egy magyaros vacsorára. David Cibeiras és David Bertolli Spanyolországból érkeztek, Tey hazája Kambodzsa, Yang és Kevin pedig Kínából jöttek. A kihívás, amit teljesíteniük kellett, az volt, hogy kóstolják meg az abált szalonnát, tepertőt, disznósajtot és a kocsonyát, majd főételként a töltött káposztát, és ha mindez még nem lenne elég, zárásként a mákos gubát.

A képen balról - jobbra : Tey, Yang, Kevin, David Cibeiras és David Bertolli a magyar vacsorán

Végigsorolni is nehéz, de külföldi barátaink lelkesen ették az előételként felkínált disznóságokat, nagy lelkesedésükben kenyér nélkül fogyasztva azokat. A szalonnáról kiderült, hogy Kambodzsában is van hasonló étel, de több benne a hús. A kínaiak szerint nagyon puha és olyan, mint a bőr.

A tepertő létezik a spanyoloknál és Kambodzsában is. Az íze is nagyon hasonló, ezért kicsit otthon érezték magukat, amikor ezt fogyasztották. Ízlett a kínai vendégeknek is, de csodálkoztak, hogy a külseje kemény, belül mégis puha.  A disznósajtról Yang azt mondta, hogy olyan íze van, mint a disznó könyökének.

A kocsonya nem igazán tetszett Teynek és a spanyol vendégeknek. Furcsállták, túlságosan puhának, és mozgósnak találták. Kiderült, hogy Kínában van ilyen étel, és Yang fagyasztott leveshez hasonlította.

Ezek után következett a fő étel, a töltött káposzta. A kinézete nem győzte meg David Cibeirast, ennek ellenére bátran megkóstolta, és elmondta, hogy az anyukája büszke lenne rá, ha látná, mivel még életében nem evett ilyet. Szerencsére az íze jobb, mint a kinézete, állapította meg a spanyol vendég. A kambodzsai lánynak szintén ízlett, bár túlságosan savanyúnak találta. Az is kiderült, hogy ők húst tekernek a káposztába, de nem kevernek hozzá rizst. A kínaiak szerint savanyú volt az étel, sőt Kevin ragadósnak találta a gombócot, omlósabbra számított. David szerint másnaposságra biztosan jó, mert erős az íze és feltölt energiával.

A vacsora teljes kínálata

Yang elmondta, hogy furcsállja, hogy mi magyarok kevés rizst eszünk és sok tésztát. Kínában rizsből esznek sokat, viszont alig fogyasztanak tésztát. Spanyolországban minden étkezés fontos, mert szeretnek enni, és ötször meg is teszik ezt egy nap. A legfontosabb a vacsora, mert ott összejön az egész család. Kambodzsában három fő étkezés van, közöttük snackeket esznek, de abból sokat.

Utolsó fogásként, egyik jellegzetes karácsonyi étkünk, a mákosguba került az asztalra. Általánosságban elmondható, hogy mindegyik vendégnek ízlett, és az is, hogy nem ismerték ezt az ételt. Percekbe tellett, amíg a kínaiak egyáltalán beazonosították a mákot, ezt a fontos élelmiszernövényt. Kellett hozzá egy okostelefon fordítóprogrammal, és valahogy a Trónok harca is segített a megértésben, az viszont már nekem volt kínai. Elmesélték, hogy a pékségben láttak mákos ételt, de még nem kóstolták meg. Kiderült az is, hogy például a menzán előszeretettel választanak olyan fogást, amiben van rizs, vagy valami olyan összetevő, amit garantáltan ismernek. David Cibeiras azt gondolta, hogy sajt van a guba közepén. Kijelentette, hogy nagyon ízlik neki, de utálni fogja a házigazdát, ha tényleg sajtos ételt diktált belé, mert azt amúgy nem eszi meg. A kambodzsai Tey, kókuszt vélt felfedezni a gubában, viszont a tejet helyesen ismerte fel benne.

Tey, Yang, és Kevin  a vacsora után fontosnak érezte, hogy elmosogassanak

Összességében elmondhatjuk, hogy izgalmas este volt. Sok grimasszal, érdekes reakciókkal, ugyanakkor egy kis gasztronómiai kirándulással is. Három nagyon különböző ország vendégei, egy magyar vendéglátó és a jellegzetesen magyar ételek főszereplésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!