Hírek

2009.09.03. 02:29

Már az enyészeté lett - Egy éve bezárták a várbéli iskolaépületet

Veszprém - Ha a volt Közgazdasági Szakközépiskolának otthont adó épületet, a Piarista Gimnáziumot alapító Volkra János Ottó veszprémi püspök valahogyan feltámadna és eljönne közénk, akkor nem kenyeret osztana Debreczenyi János polgármesterrel, hanem kiprédikálná a szószékről mint károkozót.

Varga Domokos Péter

Asztalos István, a megyeszékhely MSZP-s önkormányzati képviselője mondta ezt kedden este a volt közgazdasági épülete előtt, ahol az ellenzéki városatyák az iskola egy évvel ezelőtti bezárására emlékeztek. 

A képviselő felidézte azt a történelmi időszakot, melyben Volkra János Ottó a piarista gimnáziumot alapította. 1711-ben Veszprém közel állt a kipusztuláshoz: alig ötven lakott háza volt, a várát Heister generális földúlta. 

A püspök ekkor döntött úgy, hogy iskolát alapít, mert ahonnan kiköltözik az élet, ott iskolát kell alapítani . Itt tanult Batsányi János, a Cholnoky fivérek, és itt tanított Brusznyai Árpád. Egy város ereje nemcsak a falakban él, egy város nemcsak kő és tégla, egy város szellem és lélek. 

Ha egy város megszentelt épületéből kiűzik a szellemet és a lelket, akkor az a város szegényebb lesz - fogalmazott Asztalos István. Lehet nagyon nehéz és fájdalmas döntéseket hozni, ha az jövőképpel párosul, teremt valamit. 

Most viszont itt csak az enyészet látszik, az értékesítés esélyei egyre rosszabbak - mondta dr. Szalay András (SZDSZ). Koncepciótlanság, kapkodás és késlekedés egyszerre van jelen a jobboldali városvezetés döntései mögött - hívta fel a jelen lévő emlékezők figyelmét Hartmann Ferenc, az MSZP-frakció vezetője. 

Majd arról szólt, soha senki nem fogadta el pártja azon javaslatát, hogy pályázati pénz bevonásával újítsák fel az épületet. Ezzel szemben 2008 júliusában kivonták a törzsvagyonból, majd októberben meghirdették eladásra, de egyetlenegy vevő sem jelentkezett. 

Ez év márciusában újra meghirdették, vevő továbbra sincs, az állaga viszont egyre romlik, az értéke egyre kisebb lesz - hangsúlyozta Hartmann Ferenc. Az összejövetel végén a felszólalók fehér rózsákat tettek az épület kapuja elé, elhelyezték a megemlékezés virágait .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!