Hírek

2014.03.02. 07:15

Gondozója táplálja a veszprémi kis zsiráfot (frissítve)

A tavasz kezdetét az jelentett idén a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban, hogy megszületett az intézmény fennállása óta az első zsiráfbébi.

Varga Ibolya

Gondozója táplálja a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban vasárnap született zsiráfborjút, mert az anyja egyelőre nem fogadja el - tájékoztatta a vadaspark vezetője hétfőn az MTI-t.

Török László elmondta: az anyaállat valószínűleg a nehéz ellés miatt elszenvedett fájdalmak, az emberi beavatkozás miatt nem fogadja még el utódját. A zsiráfborjú ugyanis a vállánál beszorult a szülőcsatornába, két órás küzdelemmel sikerült kiszabadítani onnan. 

Hozzátette: az anyának korábban is volt borja, Franciaországból a lányával érkezett, a mostani kicsit azonban a szokatlan körülmények miatt nem gondozza. Ezért a veszprémi állatkert kisállat-specialistája, Marokházi Katalin vette gondozásba a kis zsiráfot. A szakember sok kisállatot felnevelt már otthonában, így például mókust, mosómedvét, feketepárducot, páviánt, huszármajmot, szibériai tigrist és vaddisznót.

A gondozó most az állatkertben alszik és három óránként tejjel eteti az újszülött zsiráfot. Török László bízik abban, hogy az anya mégis elfogadja a borjút, mivel a gondozóknak sokkal kevesebb az esélye felnevelni őt. 

A következő napok kritikusak lesznek, de az állatkert dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a zsiráfborjú életben maradjon - hangsúlyozta az igazgató.

Megszületett a veszprémi állatkert első zsiráfja

09:31 Az állatkert vezetői rendszeresen tanácskoznak és folyamatosan figyelik az újszülött zsiráfot. Sajnos, úgy tűnik, a tapasztalatlan anya nem szoptatja a kicsinyét, ezért az állatkert munkatársra már elindult a Veszprém, közelében lévő tehenészeti telepre, hogy föcstejet hozzon a kicsinek. Ez az a táplálék, mely színében és állagában is eltér a rendes tejtől, az összetétele viszont lehetővé teszi, hogy az újszülött nagyobb valószínűséggel élje túl a születés utáni első órákat, napokat. Ha megérkezik a föcstej, a gondozók cumisüvegből etetik a kicsit. Török László elmondta, ez gyakori az állatkertekben született apróságoknál, de arra törekednek, hogy inkább az anyaállat gondozza az utódját. Ha ez nem jár sikerrel, akkor etetik a gondozók kézből és ha szükséges, magukhoz is veszik, hiszen az újszülött állatokat is háromóránként kell táplálni.

08:11 Török László, az állatkert igazgatója elmondta: a tenyészcsapat tavaly érkezett Dél-Franciaországból és már akkor tudták, hogy az egyik tehén vemhes, de azt nem, hogy pontosan mikor párosodott. A Afrika-házban, ahol a zsiráfok élnek egy kamerás megfigyelőrendszert építettek ki és azon a gondozók otthonaikban is folyamatosan nézték az állatok viselkedését. Vasárnap hajnali 1 óra 40 perckor azt vették észre, hogy két kicsi láb jelent meg a vemhes tehénnél. Azonnal értesítettek minden érintettek, akik be is siettek az állatkertbe. Pillanatokon belül érkeztek az állatorvosok, a főápoló, a gondozók és az igazgató is, akik dr. Szekér Pál állatorvos irányításával segédkeztek az ellésnél. Munkájukra szükség volt, mert a zsiráfbébi válla elakadt a szülőcsatornában. Az állatorvosok arra törekedtek, hogy altatás nélkül, a szükségesnél nem nagyobb fájdalommal a világra segítsék a kicsit. Ez körülbelül kétórás küzdelemmel sikerült.

Megszületett a veszprémi állatkert történetlének első zsiráfbébije. Az újszülött jól fejlett, szép, nőnemű példány. A segítő emberek csapata az ellést követően visszavonult olyan távolságra, hogy folyamatosan lássák az állatokat, be tudjanak avatkozni, ha kell, de ne zavarják őket. Figyelik, hogy miként viselkedik az újszülött és hogy anya szoptatja-e a kicsinyét. Arra az esetre is felkészültek, ha nem szoptatná, megállapodtak az egyik közeli tehenészettel, hogy föcstejjel segítik ki őket, ha ez szükségessé válik. Az Afrika-házat úgy építették meg, hogy üvegfalon keresztül ma reggel 9 órától az állatkert nyitását követően a látogatók is figyelemmel kísérhetik az újszülött zsiráf és a mamája életét, viselkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!