Hírek

2016.10.03. 16:07

Megyei pártelnökök értékelői

Megyei körkép – Megyei pártelnökök értékelték a vasárnapi országos népszavazás, a kvótareferendum eredményét.

Balla Emőke

Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke mindenkinek megköszönte a részvételt, aki élt a demokrácia jogával. Véleménye szerint aki távol maradt a népszavazástól, az a döntést rábízta azokra, akik elmentek. Aki direkt bojkottálta a népszavazást, az nem nevezhető a demokrácia bajnokának. – Elsöprő volt a „nem” szavazatok száma, több mint 3 millió ember állt a kormány mellé ebben a kérdésben. Ez jóval több, mint ahányan az Európai Unióba való belépésről szavaztak és annál, mint amikor kétharmados győzelmet aratott a Fidesz – mondta Kovács Zoltán. – A Jobbik csak látszat támogatást adott, valójában a magát nemzetinek tartó párt nemzeti kérdésben nem aktivizálta magát, jól látszik ez a jobbikos vezetésű városok eredményén. Pápán és a megye 4-es számú választókörzetében az országban az egyik legmagasabb, 50 százalék fölötti volt a részvételi arány, nekik külön köszönöm. 

Orbán Imre, a Jobbik megyei elnöke a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei vezetése nevében köszönte azoknak a honfitársaknak a nemzetért való kiállását, akik vasárnap elmentek a kvótareferendumra, és „nem”-mel szavaztak. Szerinte az a politikus, aki úgy kívánja beállítani a vasárnapi referendumot, hogy bárminemű győzelmet aratott volna, az hazudik. „Orbán Viktor és a Fidesz egy össznemzeti konszenzust rúgott fel önös érdekei miatt, mikor a közvélemény 80 százaléka által elutasított kényszer betelepítést népszavazásra tette fel. Orbán Viktor és a Fidesz a saját csapdájába esett, mert egyoldalúan módosította a népszavazásról szóló törvényt, vasárnap ezért lett érvénytelen és eredménytelen a népszavazás. A baloldal rosszul hiszi, ha azt hiszi, hogy bárminemű győzelmet aratott volna. A népszavazáshoz való hozzáállása kimeríti a hazaárulás fogalmát.”

Megvan a többség a 2018-as kormányváltáshoz, mondta Gőgös Zoltán. Az MSZP elnökhelyettese, Veszprém megyei elnöke úgy fogalmazott: „nem volt sikeres az iszonyatos költségvetéssel lebonyolított népszavazás. Az emberek úgy döntöttek, hogy ehhez nem asszisztálnak. Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor hatalmát nem akarják erősíteni”. Véleménye szerint az eredményből világosan látszik, hogy megvan a kormányváltó többség, csak össze kell szedni jövő év tavaszáig minden választókerületben. Az MSZP arra buzdította az embereket, hogy maradjanak otthon, ezt sokan megértették. 

A népszavazáson a magyar választópolgárok újra bebizonyították, hogy okosabbak, érettebbek, mint azt a politikusok gondolják, közölte Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője, országos elnökségi tagja. „Szomorú, hogy Orbán Viktor csapdájába mindenki belesétált, egyedül az LMP nem vett részt a kampányban, amivel majdnem egy évet elpazaroltunk. Ez egy figyelem elterelő népszavazás volt, mostantól a többi fontos kérdésről – bérfelzárkóztatás, oktatás, egészségügy - is szó lehet. A népszavazás ellentétes hatást ért el, mint ahogy azt tervezték; kihat Magyarország érdekérvényesítő képességére az Európai Unióban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!