Hírek

2013.01.08. 19:32

Mennyivel lesz olcsóbb?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében a lakossági távhőszolgáltatási díjak január elsejétől 10 százalékkal csökkennek.

Gombás Gabriella

Ennek értelmében a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. - a 2012. november 1-jén alkalmazott díjhoz képest - csökkentette a szolgáltatása árát, ám a januári távhőszolgáltatási számlákban eltérés mutatkozhat attól függően, hogy a  számla  tartalmazza-e a melegvíz-elszámolást is. Emiatt nem könnyű kibogozni, hogy a lakosság számára mi és mennyivel lesz olcsóbb.

Erről tájékozódtunk a VKSZ illetékeseinél.  Amennyiben a januári számlában a melegvíz-fogyasztás is benne van, az még az         előző háromhavi időszakokat érinti: az elszámoló számla sorai a Bakonykarszt Zrt. által közölt tényleges fogyasztást, a jóváíró sorok pedig a havonta kiállított részszámlákban szereplő vízmennyiségeket mutatják, időszakonként.

A január havi részszámlában már a csökkentett, azaz a köbméterenkénti nettó 730 forintos ár szerepel. (Az összeget a számlákban az ügyfelek az Mvíz, Leolvasás, illetve Mvíz, Jóváírás Mennyiség soraiban láthatják.) A januári számlák a 10 százalékkal csökkentett januári alapdíjat, illetve a januári hődíjat tartalmazzák.

 

A januári számlán már a csökkentett ár szerepel. A fotón Adorján Dezső kazánkezelő a távhőközpontban (Fotó: Orosz Péter)


A havi számlákkal a fogyasztók az úgynevezett hődíjelőleget fizetik éves vagy féléves elosztásban. Az éves átalánydíjasok télen-nyáron azonos havi összeget fizetnek, a hathavi előfizető télen többet, nyáron kevesebbet. Áttérni egyik fizetési módról a másikra csak a június elsejei fordulónappal lehet, amit előzetesen jelezni kell ügyfélszolgálatunknak.

Az éves fűtési hődíjelszámolás módja kétféle: a fogyasztók vagy a VKSZ által hitelesített hőmennyiségmérő alapján kiszámított légtérfogat szerint havonta fizetnek, vagy a fűtési költségosztókkal felszerelt épületeknél évente egyszer történik az elszámolás, a társasházi vagy szövetkezeti adatszolgáltatás alapján. A szolgáltató nyomatékosítja, hogy utóbbi esetben a leolvasást a lakóközösség megbízása alapján a vele szerződött szolgáltató végzi, és nem a VKSZ Zrt! Az elszámolás a társasház, illetve lakásszövetkezet képviselője által aláírt adatok alapján történik. Az elszámolási időszak mindkét esetben itt is június 1-jétől a következő év május 31-ig tart.  A havi részszámlákban feltüntetett  - 10 százalékkal csökkentett - alapdíj minden hónapban azonos, nem képezi az éves elszámolás részét. Az alapdíjat minden hónapban fizetni kell.

Egyéb felhasználóknál - vállalkozók, intézmények - a díjszabás változatlan, tehát nem csökkent, havi tényleges fogyasztás alapján történik a számlázás. Az ehhez szükséges adatokat a VKSZ Zrt. olvassa le minden hó utolsó napján. Ezekben a számlákban szerepelhet a melegvíz-szolgáltatás is. Ez szintén havonta számlázandó "előleg", ami egy évben egyszer, a Bakonykarszt Zrt. adatszolgáltatása alapján kerül elszámolásra.

A fogyasztók a VKSZ Zrt. honlapján vagy az ügyfélszolgálatnál tájékozódnak a díjelszámolással kapcsolatos, esetlegesen felmerülő problémáikról.

Jó tudni, hogy az áram és a gáz árának 10 százalékos csökkentése nem fog ugyanekkora mértékű csökkenéssel járni a rezsiszámlák esetében. A közüzemi számlák végösszegének csak egy részét teszi ki az áram és a gáz tényleges ára, emellett a hálózathasználati, -fejlesztési és karbantartási díjak is szerepelnek, azok viszont nem csökkennek majd.

 

 

 

 




A földgázárcsökkentés nehezen követhető tétel, mert az otthonokban lévő mérőóra köbméterben mérő állása valójában csak elszámolási alap, mivel a gázfogyasztást megajoule-ban mérik és a lakosság  ezért az  energiatartalomért fizet. Az Energiaklub számokkal  alátámasztva bizonyította: a január 1-jével életbe lépett rezsifaragás valóban eléri a rendeletben ígért szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!