Hírek

2012.09.18. 06:10

Milliárdok a kultúrára

Megyei körkép - Összesen 17,6 milliárd forintot szán a kormány 2013-ban a múzeumi, könyvtári és közművelődési feladatok finanszírozására.

Munkatársainktól

Ebből jelentős összegek az átalakuló megyei kulturális intézményrendszernek jutnak majd  közölte hétfőn L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. Mire számítanak a városi művelődési házak? Lesz-e pénzük a működésre, illetve az épületek felújítására? - kérdeztük megyei körképünkben.

Tapolcán  jelentős fejlesztés előtt áll a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központ, tudtuk meg Császár Lászlótól. A polgármester elmondta, hogy közel 230 millió forintból újulhat meg a ház. A közbeszerzési eljárás már zajlik, eredményt várhatóan október végén hirdetnek. A beruházás magába foglalja a külső homlokzati felújítást, a nyílászárók cseréjét, vizesblokkok és a fűtés korszerűsítését, de belső építészeti munkák is kezdődnek. 

A színházterem teljes átalakítása is szerepel a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központ tervében. A projektet várhatóan hat hónap alatt fejezik be. A munkák idejére sem zárják be a házat, bár jelentősebb programokat nem terveznek erre az időszakra.

A Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház 2012-ben is még sok tevékenységet a katasztrófa folyamányaként végez - tudtuk meg Cseh Tiborné igazgatótól. Az intézmény munkatársai folyamatosan a város rendezvényein, tanácskozásain, azok szervezésén, lebonyolításán és dokumentálásán tevékenykednek, de az év második felében már tudnak saját profilba illő programokat is szervezni. Júniusban pályázati támoghatással sikerült egy nagyszabású kulturális-hagyományőrző- és teremtő  rendezvényt tartani, most október negyedikére készülnek, valamint a Könyvtári Hét programjaira, mesemondóversenyre, kiállításokra. Az ajkai művelődési központ vezetője, Bábics Valéria igazgató azt mondja, okos, átgondolt gazdálkodással kiegyensúlyozott az intézmény működése. 

- Sok pályázati lehetőséget veszünk igénybe sikerrel, például 12 millió forintot nyertünk fiatal, építő közösségek támogatására. Közösségfejlesztés terén érvényesülhetünk így, kapcsolódva Ajka múltjához is. A rendezvényekhez a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptunk segítséget, így forráshiány miatt nem kellett programot elhagynunk. Némelyik rendezvényünk ugyan visszafogottabb, de el nem maradt semmi idén - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!