Hírek

2013.07.31. 09:45

Nagyobb szerep a horgászoknak

A közelmúltban fogadták el a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt, amely a természetes vizeken nagyobb szerepvállalást kíván nyújtani a pecásoknak. Akár a Balaton is horgászkezelésbe kerülhet?

Tremmer Tamás

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) közleményben üdvözölte a nagy többséggel elfogadott törvényt. Megfogalmazásuk szerint igen fontos cél a hazai vizeink halállományának fejlesztése és védelme. A társadalom egy jelentős rétegét érinti a horgászat, a 340 ezres horgásztábor és családjaik életében komoly rekreációs és egészségmegőrzési szerepe van. A horgászok anyagi áldozatvállasával lehetett eddig is fenntartani a vizek halállományát.

A törvény előírásai szerint a természetes vizeket a jövőben meghatározóan horgászattal lehet hasznosítani és az állam szándéka a vizek horgászkezelésbe adása. A horgászat mint ágazat gazdasági tevékenysége jelenleg 30-szorosa a természetes vízi halászatnak és fejlődése komoly szerepet játszhat a vidékfejlesztésben.

A 140 ezer hektár horgászható vízterületből jelenleg még csak 31 ezer hektárt kezelnek horgászszervezetek. A vizeiken nonprofit gazdálkodással, a halállományok nagyarányú fejlesztésével, környezetvédelmi, egyéb közösségi munkákkal, bizonyos állami feladatok átvállalásával és az ifjúság nevelésével bizonyították, készen állnak arra, hogy további vizeket jó színvonalon hasznosítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!