Hírek

2012.11.19. 07:46

Ne essen pánikba! Az évszakváltozás okozza az őszi hajhullást

Tapolca – Az évszakváltozáshoz köthető hajhullás mértéke egyénenként eltérő. Van, aki észre sem veszi, mások kétségbeesetten kutatják az őszi hajhullás okait.

Napló

 Fontos, hogy tisztában legyünk vele: az őszi hajhullást az évszakváltozás okozza. Mint azt lapunknak Soltész Imre fodrász elmondta, ősszel az időjárás mifelénk jelentősen változik. Ennek hatására ilyenkor mutatkozik meg leginkább a nyár károsító hatása, az egészségtelen táplálkozás, a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ősszel a friss gyümölcsök és zöldségek helyett távoli tájakról érkezett, üvegházi növények kerülnek az asztalra. Emellett a hideg időben jobban vágyunk a zsírosabb, kalóriadús ételekre, kevésbé kívánjuk a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot. Ezen hatások eredményeként a szervezet vitamintartalékai ősszel apadni kezdenek, amire a szervezet a haj hullásával is reagál.

A szezonális hajhullás jellemzően egy-másfél hónapig tart, és azt is fontos tudnunk, hogy napi száz hajszál elvesztése esetén még nem beszélhetünk hajhullásról. Ennél hosszabb idejű hajvesztés, illetve ennél erősebb hajhullás esetén érdemes orvoshoz menni. Ekkor sem kell azonban megijedni, gyógyszerekhez sem kell feltétlen nyúlnunk, a hajhullásra ugyanis számos egészségpraktika létezik. A legfontosabb ezek közül, hogy igyekezzünk változatosan étkezni. Ügyeljünk arra, hogy a tányérunkra tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek kerüljenek. Részesítsük előnyben a növényi eredetű élelmiszereket és ne mondjunk le a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásról se. Előnyös, ha a hazait választjuk, mert friss. Nem baj, ha a szemek kisebbek vagy a héjukon apróbb szépséghibák figyelhetőek meg, mert ez legtöbbször a vegyszermentes kezelésre utal.

Hajunk egészségéért a vitaminok közül a B- és az E-vitamin felelős, a nyomelemek közül a cink, a makrotápanyagok közül pedig a fehérjék. Érdemes ezért kevés élesztőt fogyasztani, mert az koncentráltan tartalmazza ezeket. Nem véletlen, hogy a hajproblémák kezelésére tabletta formájában sörélesztőt is használnak. Hatásos lehet még az alapos hajmosás. A sampon felvitele után célszerű ujjbegygyel átmasszírozni a fejbőrt. Ez ugyanis serkenti a fejbőr vérkeringését, oxigénnel látja el a hajhagymákat, amely segít a hajhullás csökkentésében.

Hajkefe és fésű fából vagy csontból

Érdemes figyelmet fordítani a megfelelő hajkefe és fésű kiválasztására. A természetes anyagokból, például fából vagy csontból készült és nagyobb fogú hajkefék kevésbé roncsolják hajat, mint a műanyagból készültek. Kevesen tudják, de a stressz is okozhat hajhullást. Életmódunk ugyanis jelentősen tükröződik a külsőnkben. A stresszkezelő technikák, közülük is elsősorban a szabadban, a friss levegőn történő mozgás segíthet az őszi hajhullás mértékét és időtartamát is csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!