Hírek

2016.09.06. 10:26

Ne fordítsuk el a fejünket! - A mi felelősségünk is a játszóterek megóvása

Nincs jó soruk manapság a játszótereknek, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. szerint sokan vannak, akik nem rendeltetésszerűen használják a parkokat, a folyamatos javítgatásra fordított összeget viszont másra is fel lehetne használni.

Piltman-Horváth Barbara

A normál használatnak, az esőnek, a szélnek, az időnek, és egyéb természeti viszontagságok sokszor esélyük sincs nyomot hagyni a játszóeszközökön, hisz azok legtöbbször szándékos rongálás áldozataivá válnak.

A játszótereket hetente egyszer ellenőrizzük, és a hibákat javítjuk, karbantartunk – mondta el lapunknak Tóth Gábor, a VKSZ Zrt. intézményüzemeltetési igazgatója, aki szomorúan azt is hozzátette, ezek közül a legtöbb rongálásból, nem rendeltetésszerű használatból ered. - Sajnos minden héten, 2-5 rongálásból eredő karbantartási feladatot kapunk, mint amilyen a padok széttörése, fittnes eszközök kiszakítása a talpazatból, hinták leszakítása, játszóvárak, csúszdák rongálása, dohányozni tilos táblák leszakítása, kerítések feltépése, stb. Ezek javításáról vagy a játszóeszköz lezárásáról azonnal gondoskodni szoktunk, noha ez sokszor szélmalomharcnak tűnik.

Fotó: Pesthy Márton

Veszprémben 46 db játszóterünk van, 265 játszóeszközzel, mondta az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy 2015-ben felújításra 8 millió forintot, abból, közvetlen javításra karbantartásra 4,8 millió forintot költöttek. A közel 5 millió forintos összeg 80 százalékát azonban kénytelenek a folyamatos rongálások okozta károk helyreállítására költeni, amiből viszont új elemeket tudnának vásárolni, vagy korszerűsíteni a játszótereket.

Szeptember harmincadikáig  31 játszótéren végeznek valamilyen felújítást 46 játszóeszközt érintve, de felújításra kerülnek játszótéri padok, esési felületek, kerítések is 7,3 millió forint értékben, amire a fiatalok remélhetőleg jobban vigyáznak majd.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan ugyan látják a rongálást, azonban nem mernek tenni ellene, nem szólnak rá a renitensekre, inkább elfordítják a fejüket. Másnap pedig betelefonálnak, hogy nem lehet használni például a csúszdát. A szolgáltató egyébként egy applikációt is kifejlesztett a bejelentések megkönnyítésére, de a honlapon is tudják jelezni a lakosok, ha valamilyen probléma adódott.

- Volt olyan esetünk, ahol egy hölgy panaszkodott például, hogy tegyük vissza a ház elé a padot, mert valakik éjszaka 50 méterrel odébb vitték – mondta Németh Richárd, intézményüzemeltetési művezető. - Közben kiderült, hogy a hölgy látta az esetet, amint négy-öt illuminált állapotú személy rángatja ki a földből és teszi arrébb. Ha akkor hívja a rendőrséget, akkor meg is akadályozhatta volna a rongálást.

A játszótereknek nem csak a lakosok felé, de biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük. Ez már csak azért is kézenfekvő, mert a kisgyerekek így tudják biztonságosan használni az eszközöket. Sokszor azonban 12-15 évesek akár négyen-öten is felmásznak a kötélcsúszdára, ami persze a nagy súly alatt leszakad. Másnap pedig kapják a bejelentést a rongálásról. A csúszdát persze készíttethetnék vasból is, ami bírná az ilyenfajta terhelést, de ez a kisgyermekek szempontjából egyáltalán nem megfelelő megoldás. Ha leesik, beütheti a fejét a vascsőbe, vagy lenyúzhatja a lábát, amit egy szülő sem szeretne.

Mindenkinek érdeke, hogy vigyázzanak a játszóterekre, a szolgáltató ennek érdekében egy örökbefogadási programot is indított civil szervezetek részére, amitől egyfajta versenyszellem jegyében azt remélik majd, mindenki magáénak érzi és jobban vigyáz majd rá.

Kapcsolódó cikk:

Lepusztult állapotú játszóterek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!