Hírek

2016.01.18. 20:13

"Nekem ennyi a boldogság!" - A kutyák megváltoztatják a gazdájuk életét

Megnyílt előttem a világ tizenöt év óta először - utalt Tóth Milán társára, Nelsonra, a vakvezető labradorra, aki a húszéves ajkai fiatalember szerint megváltoztatta az életét. A vakvezető kutyát képző iskola szerint az ilyen állatok gyökeresen változtatják meg az ember életét.

Kovács Erika

- Gyönyörű karácsonyom volt Nelsonnal, a másfél éves labradorral, akinek segítségével életemben először ajándékot is tudtam vásárolni a családomnak - kezdte a beszélgetést a fiatalember. Gyermekkori emlékeiből Tóth Milán felidézte az óvodás korában jelentkező betegséget: amikor egy napon délelőtt még nagyot játszott a többiekkel, aztán délután már nem ismerte meg édesanyját. Kálváriája ekkor kezdődött, kiderült ugyanis, hogy súlyos betegség támadta meg, ami a szemét érintette. Elmondta, műtétek és kezelések sora várt rá, emiatt eleinte még járhatott a többiekkel együtt iskolába, aztán kényszerűségből magántanuló lett, később - elszakadva családjától, barátaitól - Budapestre került, először a gyengén látók, aztán a vakok iskolájába járt.

Utóbbit Nelson miatt hagyta ott, ugyanis édesanyjával együtt igényeltek vakvezető kutyát, és most Milán ismét családja körében, szülővárosában élhet, ráadásul Nelson jóvoltából teljes életet. A fiatalember boldogan beszélt arról, amióta a miskolci kutyaiskolától megkapta társát, gyökeresen megváltozott az élete: már csak rossz emlék a magány, amikor egyedül volt otthon, mert napközben családja nélkül nem tudott egy lépést sem tenni a lakáson kívül. Ma dolgozik a Molnár Gábor Alapítvány szövőműhelyében, szabadidejében pedig sétál, boltba, programokra jár a városban a kutyával, találkozik, beszélget emberekkel. Mint mondta, a nap egyik fénypontja, amikor a kutyafuttatóhoz mennek, ami nagy boldogság mindkettejüknek.

Tóth Milán társával, Nelsonnal. Az ajkai fiatalember szerint a kutya teljesen megváltoztatta az életét (Fotó: Balogh Ákos)

- Nelson még a gondolatomat is kitalálja, nekem ennyi a boldogság - simogatta meg nagy szeretettel a kutya fejét.

Csontos Adrienn a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány képviseletében közölte, 2006 óta azért dolgoznak, hogy javítsák a látássérült emberek életminőségét vakvezető kutyák kiképezésével és átadásával. Céljuk, hogy minél több rászoruló élhessen független, önálló és biztonságos életet ilyen kutyával. Itthon a látássérültek alig egy százalékát segíti kiképzett kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak ez a legnagyobb segítség - hangsúlyozta, majd kiemelte, tavaly 15 páros, azaz kutya és gazdája tett közlekedésbiztonsági vizsgát náluk. Veszprém megyében Nelson az első kihelyezett vakvezető kutyájuk. Csontos Adrienn aláhúzta: a vak embernek a kutya társ és segítség, alkalmazkodik az emberhez. A vakvezető kutya biztosítja gazdája biztonságos közlekedését, ezzel a világ kinyílik előtte, életminősége nagymértékben javul az állat segítségével.

Tavaly nyár óta ingyen adja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a kutyákat azoknak, akik kérvényezik a négylábú segítőt és megfelelnek az elvárásoknak, mondta kérdésünkre Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének vezetője. Mivel a speciális kiképzésű kutya felkészítése drága, korábban egyszeri használatbavételi díj kifizetése után kerülhetett a látássérült mellé. A megyében néhány embernek van vakvezető kutyája, az elmúlt években nem emelkedett a számuk, most ketten várják, hogy négylábú segítőt kapjanak. Az elnök kiemelte, a kutyák azoknak segítenek, akik képesek önállóan közlekedni, ismerik az útvonalat, és tudják, hogy merre kívánnak menni, ugyanis az irányítás a látássérült feladata. A vakvezető kutyával közlekedő embernek is szüksége lehet segítségre. Ha tétovázik, buszmegállóban várakozik, érdemes megkérdezni, hogy boldogul-e egyedül. A kapcsolatfelvételkor a vak ember karját érintsük meg, hogy tudja, hozzá beszélünk. Buszra szállásnál engedjük őket előre, a sofőr mögötti üléshez vezessük és helyezzük a széktámlára a kezét, adott hasznos tanácsokat az elnök. Egy 2009-es rendelet értelmében a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyákra nem kötelező szájkosarat tenni közterületen, ezek a kutyák rendkívül fegyelmezettek, orvosilag ellenőrzöttek, jegyezte meg az elnök, aki arról is beszélt, a vakvezető kutya önállóbb életet biztosít, de nem helyettesíti a látó ember segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!