Hírek

2016.08.01. 19:20

Nem használható a helikopter-leszálló, emberéletek múlhatnak rajta

Veszprém - Emberéletek múlhatnak azon, hogy több mint fél éve nem használható az onkológiai centrum tetején a helikopter-leszálló, mondta Katanics Sándor.

Balla Emőke

A veszprémi önkormányzati képviselő két esetet említett. Vasárnap bravúrt hajtottak végre a mentők és a rendőrök a belvárosban: a rendőrök leállították a forgalmat a Mártírok útja elején, hogy oda a sármelléki légi mentők leszállhassanak. Egy ritka szívbetegségben szenvedő nőt szállítottak életmentő műtétre a zalaegerszegi szívsebészetre. A Zánkánál újraélesztett kisfiút is Veszprémbe hozták helikopterrel, de őt nem a Mártírok útján, hanem a város szélén, a Veszprém Aréna melletti leszállóban rakták át mentőbe, a mentősök hozták be a belvárosba a gyermeket.

Katanics Sándor rámutatott, hét hónapja átadták az onkológiai központot, de a leszálló működési engedélye még mindig késik. Egy interjúban az intézményvezető főorvos úgy nyilatkozott: „a tetőn V-ös fokozatú repülőtér található. Ahhoz, hogy itt leszálljon bármi, komoly személyi és műszaki feltételeknek kell megfelelni - reptérparancsnok, tűzoltóság -, ennek alapján kaphat csak működési engedélyt a fogadópálya.” A veszprémi képviselő, miközben megköszönte az egészségügyi dolgozók, a rendőrség példamutató helytállását, cselekvésre szólította fel az illetékeseket.

Úgy tudjuk, nem egyedi eset, hogy a kórház nem tudja használni a helikopter-leszállót, Szegeden is előfordult hasonló. Az új jogszabály a korábbinál jóval szigorúbb előírásokat tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!