Hírek

2012.10.12. 13:00

Német fiatalok dolgoztak a Támasz Idősek Otthonában

Balatonfűzfő - Uniós pályázat keretében ismét Németországból érkezett fiatalok dolgoztak a Támasz Idősek Otthonában.

Varga Domokos Péter

A Napló április 7-i számában számoltunk be róla, hogy három német városban (Erfurt, Weimar, Suhl) működő képzési központ, a Bildungszentrum TIBOR német munkanélkülieket próbál visszavezetni a munka világába. Egy uniós támogatású projektre alapozva képzést szerveznek a saját környezetükben sikertelen fiatalokat számára, egy másik közegbe helyezik át őket, ahol tiszta lappal indulhatnak. A német munkaügyi centrumban projektkoordinátorként alkalmazott Maász Rita vezetésével Magyarországra több munkahelyre is hoztak német fiatalokat, akik itt próbáltak visszailleszkedni a munka világába. A megváltozott környezet, a magyar mentalitás nem várt sikert hozott, a fiatalok mindenütt megállták a helyüket.

Ugyanennek a projektnek a részeként ismét érkeztek német fiatalok a Támasz Idősek Otthonába, akik szeptember elejétől október elejéig tartózkodtak itt. Stefani Schulz és Roony Fahl teljes értékű munkát végeztek, részt vettek a lakók gondozásban, ápolásában. Noha a németek nagyon keveset tudnak magyarul, a kommunikáció sem okozott problémát, mert a lakók és az ápolók között is többen vannak, akik jól beszélnek németül.

Roony Fahl elmondta, szociális munkásként dolgozott korábban Németországban, egy iskolában pedagógiai asszisztensként fogyatékkal élő gyermekekkel is foglalkozott. Nagyon jól érzi magát a Támasz otthonban, szívesen és szeretettel törődik az idősekkel. Ha visszamennek Németországba, beszámolót kell készíteniük az itteni tapasztalataikról, képzés keretében megbeszélik és elemzik azt. Roony az itt szerzett benyomásai után úgy gondolja, hazájában is az idősgondozásban szeretne elhelyezkedni. Félig tréfásan jegyezte meg, szívesen dolgozna nálunk, jó a légkör, kedvesek az emberek, de hát a fizetés olyan kevés, hogy ezt mégsem teheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!