Hírek

2009.04.09. 02:28

Olcsóbb az atomenergia

Balatonfüred - A világ energiafogyasztása minden erőfeszítés ellenére nő, a szükséglet biztosítása a megújuló energiákkal nem megoldható. Magyarországnak is szüksége van az atomenergiára, ezért új blokkok építését tervezik.

Martinovics Tibor

Radnóti István, a Paksi Atomerőmű biztonsági igazgatója, a Jókai közéleti fórum szervezte találkozón hangsúlyozta: a parlament döntése értelmében elkezdődhet az erőmű kapacitásbőví-tésének előkészítése, a tervek szerint azonban csak tíz-tizenkét év múlva kezdené meg a működést az egyik új blokk. 

- Hosszú egyeztetések, lakossági fórumok és engedélyezési procedúrák várnak ránk. A parlament csak elvi döntést hozott, nincs szó tehát semmilyen háttéralkuról. 

Az ország villamos energiájának negyven százalékát Paks állítja elő, ráadásul ennél olcsóbb módszer nem létezik az energiatermelésre, nem véletlen, hogy Európa több országában is fejlesztik az atomerőműveket - fogalmazott az igazgató, aki az arányokat érzékeltetve hozzátette, a tervek szerint 2030-ra hazánk energiaszükségletének csupán három százalékát teszik majd ki a megújuló energiák.

A füredi Lóczy gimnáziumban érettségizett Radnóti István külön kiemelte: a nukleáris energiát veszélyessége és környezetszennyezése miatt támadják, holott az atomerőmű üzemeltetése biztonságos, a levegőt és a vizet egyáltalán nem szennyezi, és a radioaktív hulladék tárolása is megoldott. 

Az igazgató a városi könyvtárban rendezett fórumon elmondta, szándékaik szerint a meglévő négy paksi blokk üzemidejét húsz évvel meghosszabbítják, így is az utolsó pillanatban vannak ahhoz, hogy az újabb blokkok majd folytathassák az energiatermelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!