Hírek

2012.11.09. 10:04

Összefogással támogatják a tehetségeket

Várpalota - A megyében elsőként a településen alakult tehetségsegítő tanács, amelyben civil szervezetek, cégek és magánszemélyek fognak össze a tehetséggondozás érdekében.

Szabó Péter Dániel

Hazánkban komoly hagyományai vannak a tehetséggondozásnak; ennek legújabb korszaka 2008-ban indult el, amikor az országgyűlés elfogadta a nemzeti tehetségprogramot. A projekt szervezeti kereteit, forrásait is megteremtette az állam, s az uniós pályázati lehetőségek bevonása mellett hazai pénzek felhasználásával nemzeti tehetségalap is létrejött, mondta el a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskolában tartott tanácskozáson Kormos Dénes, a Nemzeti Tehetség program egyik kidolgozója. A tehetségsegítő tanácsok országos program-koordinátora hangsúlyozta, a közel hatmilliárd forintos hátterű országos kezdeményezés célja, hogy megszólítsa a tehetséges fiatalokat. Ennek érdekében országszerte tehetségsegítő műhelyeket is támogatnak. Összesen 2300 sikeres pályázat révén több mint 320 ezer gyermeket sikerült elérniük, s 14 ezer pedagógus vett részt a kapcsolódó képzésekben.

Fontos azonban, hangsúlyozta a tanácskozáson, hogy az iskolák mellett kell a társadalom támogatása is.

- Kiemelt feladat, hogy egy térség, egy település fontosnak tartsa tehetségeit. Amíg a tehetségpontok, így például a palotai magániskola, a tehetségfejlesztés szakmai részét látják el, addig a tehetségsegítő tanácsok a helyi társadalom és a szakma összefogását segítik elő. Önkormányzatok, civil szervezetek, cégek és magánszemélyek fognak össze, hogy megfelelő hátteret teremtsenek a munkához. A megyében elsőként Várpalotán jött létre ez a társadalmi összefogás, s alakult meg a tehetségsegítő tanács - mondta el kérdésünkre Kormos Dénes.

 

A tanács elnökének Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművészt választották, aki örömmel fogadta a felkérést, hiszen 40 éves pedagógiai pályáján számos különleges tehetséggel volt alkalma foglalkozni. Ezt a tudást és tapasztalatot pedig ebben a munkában is hasznosítani tudja. Onczay Csaba otthon érzi magát Várpalotán, hiszen évek óta a Popper nemzetközi csellóverseny zsűrijét vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!