Hírek

2014.02.03. 16:07

Rövidül az ortopédiai műtétek várólistája

Veszprém – A kormány 1,8 milliárd forint pluszforrást biztosít az egészségügynek.

Marton Attila

Az összegből mintegy 790 millió forintot fordítanak a kórházi várólisták, mindenekelőtt az ortopédiai nagyműtétek várólistájának csökkentésére. A tervek szerint országosan összesen 1300 csípő- és térdprotézisműtétet tudnak elvégezni a legrégebb óta várólistán lévőknél. Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója a Naplónak elmondta, a megyei kórház mintegy ötvenmillió forinthoz jutott ebből a keretből. Az összeg csaknem felét, 22 millió forintot fordítanak a térd- és csípőízületi protézis beültetésére váró betegek várólistájának csökkentésére. Ez jelentős segítség, hiszen a forrásoknak köszönhetően több műtétet tudunk végrehajtani az elkövetkező hónapokban, fogalmazott a főigazgató. Becslése szerint 50-55 beteggel többet tudnak majd a forrás révén megoperálni.

A kórház az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott egy listát, amely a várólistán legrégebb óta szereplő betegek nevét tartalmazta. A felsorolásban szereplő páciensek negyven százaléka azonban ma már nem érintett: időközben vagy megoperálták őket, vagy jelenleg nem kívánják megoperáltatni magukat. Azoknak a betegeknek az operálását viszont megkezdték, akik továbbra is igényelték a beavatkozást. A maradék negyven százalékos kvótát pedig a várólistán szereplő további, régóta várakozó betegekkel szeretnék betöltetni, ezért múlt héten eljuttatták az új neveket tartalmazó listát a finanszírozónak. Az OEP határidőt is rendelt az ortopédiai műtétek elvégzéséhez, az eredeti április harmincadikai határidő helyett jelen állás szerint őszig kell elvégezni a régóta váró betegek műtéteit. Abban az esetben, ha a kórháznak nem sikerül teljesen felhasználnia a keretet, akkor a megmaradt összeget vissza kell fizetnie az OEP-nek.

A Csolnoky Ferenc Kórháznak jutó ötvenmilliós többletforrás másik részét, mintegy 28 millió forintot az intézmény szabadon felhasználhatta. Ezt az összeget az adósságok törlesztésére fordították, mondta a főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!