Hírek

2017.04.07. 16:14

Sérült mókus a veszprémi rendelőben

Veszprém - A kisállat teljesen kihűlt, jelenleg infralámpa alatt melegítik, és folyadék terápián van. Kutyasétáltatás közben az Erzsébet sétányon találtak rá.

Molnár Sándor

– A ligetben sétáltunk a kutyámmal, akit Dorkónak hívnak és németjuhász. Egyszer csak láttam, hogy játszik valamivel. Megijedtem, hogy valamilyen dögöt talált, de kiderült, hogy egy mókus. Nem szaladt el a kutyától, ezért gondoltam, hogy valószínűleg elég nagy bajban van – eleveníti fel a találkozást a kisállattal a húszas éveiben járó Kleó.

A mókus csak feküdt a földön és pislogott, ezért gondolta, hogy behozza az orvosi rendelőbe. A dobozban fekvő állatot Dr. Bujáky Miklós vette kezelésbe.

Az Erzsébet ligetben talált sérült állatot dobozban hozták a rendelőbe Fotó: Molnár Sándor

– Nem ismerjük az előzményeket, de ki van hűlve a mókus. Ilyenkor folyadékterápiát és melegítést alkalmazunk. Ha erre jól reagál, akkor a következő napokban is ezt kell folytatni – mondja az állatorvos.

Néhány órán belül eldől, hogy túléli-e a megpróbáltatásokat a sérült jószág. Mint megtudom, van egy alap hőmérséklete az állatoknak, és amikor elkezd leesni a testhőmérséklet az kedvezőtlen jel, mert azt jelenti, hogy a keringés összeomlott. Ezért, alapvetően fel kell melegíteni és a keringését javítani, folyadékot adni neki.

Az Erzsébet ligetben talált sérült állatot dobozban hozták a rendelőbe Fotó: Molnár Sándor

Gyakorlatilag 32 fokon kell tartani. A mókus problémáját okozhatta egy energia hiányos állapot, talán nem tudott enni valami miatt, de előfordulhat az is, hogy valamilyen mérgező anyagot evett. Ez lehetett gyomirtózott mag is. Vagy több napos koplalás után ketózis alakult ki, ami méreganyagok felszabadulását jelenti a szervezetben.

A rendelőben változatosságot jelent, ha a sok kutya és macska között feltűnik egy-egy ilyen érdekesebb páciens is, ez mindig feldobja az embert – meséli a doktor úr. Hozzá fűzi még, hogy vannak állatvédők, akik nagy lelkesen behozzák az állatokat hasonló esetekben.

Az Erzsébet ligetben talált sérült állatot dobozban hozták a rendelőbe Fotó: Molnár Sándor

Van, aki csak a rendelőig hozza és leteszi az ajtóban, de vannak, akik a szívükön viselik a sorsukat később is. Olyan esettel is találkozott már, hogy valaki évekig etetett egy lebénult mókust.

– Kezelés után egy órával megszökött a mókus. Alig találtuk meg a rendelőben. Egy magas polcon volt, be kellet zárnunk, de nemsokára visszakapja a szabadságát – kaptam a jó hírt Bujáky Miklóstól, éppen akkor, amikor az írás végére értem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!