Hírek

2016.11.02. 19:34

Soha nem az elismerésekért dolgozott - Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át Kövécs Lajos

Budapest/Veszprém – A közel 25 éves kamarai munkássága elismeréseként a Nemzetgazdasági Minisztériumban Magyar Gazdaságért díjat vehetett át Kövécs Lajos.

Tremmer Tamás

A gazdasági élet megbecsült szereplőinek és az államigazgatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek nyújtott át elismeréseket Varga Mihály a forradalom kitörésének 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A nemzetgazdasági minisztertől Magyar Gazdaságért díjat vehetett át Kövécs Lajos, a Köszer Kft. ügyvezetője, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara leköszönő tagozati elnöke.Kövécs Lajos neve Veszprém megye gazdasági életében sokak számára ismerősen csenghet. 1962-ben Budapesten, a Vízvezeték és Fűtésszerelő Vállalatnál kezdett dolgozni technikusként.

Innen került a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalathoz (VÁÉV), ahol mint művezető, később mint építésvezető tevékenykedett. Munka mellett képezte magát, s szerzett főiskolai diplomát. A VÁÉV felszámolása után az ajkai Városgazdálkodási Vállalatnál helyezkedett el, a szerelőipari részleget vezette. 1987-től a Győri Közmű és Mélyépítőipari Vállalatnál dolgozott építésvezetőként. 1990-ben önálló vállalkozásba kezdett, megalakította az épületgépészeti tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó KÖSZER Építőipari Kft.-ét, melynek mai napig ügyvezetője.

Kövécs Lajos Varga Mihálytól vette át a díjat

A szakmai képzésről sem tett le, az országban az elsők között szerzett mesterképesítést szakmájában. Kisvállalkozóként aktív részese volt Veszprém megyében az ipartestületi szervezetek létrehozásának és a színvonalas szakmai munka megszervezésének.1993-tól részt vett a kamarák megalakulását megelőző előkészítő bizottság munkájában, amire különösen büszke. Lapunknak úgy fogalmazott: „sokan dolgoztunk azért, hogy Magyarországon legyen kamara, mint ahogy a világ jobbik felén is van”.Ilyen előzmények után nem lehet véletlen, hogy 1994-ben, a szakmai kamarák megalakulásakor a Veszprém Megyei Kézműves Kamara elnökévé választották. Szakmai tekintélyének köszönhetően sok kézműves igen aktívan kapcsolódott be a kamarai munkába.

Tevékenységük elsősorban a kézműves szakmák utánpótlását célzó színvonalas gyakorlati képzés megszervezésére irányult. Érdemi munkakapcsolatot alakított ki a németországi Halléban és a horvátországi Sibenikben működő kézműves szervezetekkel.Azért is sokat tett, hogy 2000-ben, a kereskedelmi és iparkamarák, valamint a kézműves kamarák összeolvadása minél zökkenő mentesebb legyen.

Az új szervezetben is megtalálták a feladatok, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) alelnöke, egyben a kézműves tagozat elnöke lett, amit négy cikluson keresztül betöltött. Neki köszönhető, hogy a kötelező kamarai tagság megszűnése ellenére a megye kézműves vállalkozóinak többsége tagja maradt a kamarának.Eredményes szakmai munkájának köszönhetően tagja lett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének, a kézműipari kollégiumnak, valamint az Országos Mestervizsga Bizottságnak. Úgy fogalmazott, mindig is szívügyének tekintette a szakképzést és mesterképzést. Sokat dolgozott a korszerű mestervizsga követelmények megalkotásában, az eredményes mestervizsga rendszer működtetésében.

Kövécs Lajos (balról a második) a díjazottak körében
fotó: NGM

A VKIK a minap tartotta tisztújító küldöttgyűlését, ahol már nem jelöltette magát tagozati elnöknek. Végleg nem köszönt el, továbbra az elnökség tagja maradt, mert úgy érezte, tud még segíteni.A részbeni visszavonulása után vehette át a Magyar Gazdaságért díjat. Úgy érezte, az elismeréssel a majd 25 év kamarai munkásságát becsülték meg. A családja, a barátai büszkék rá, ugyanakkor zrikákat is kapott. Nevetve mesélte, „mindig azt vallottam, úgy kell élni, hogy senkinek eszébe ne jusson kitüntetni. Erre most kaptam egy rangos elismerést ”

Aki ismeri, tudja róla, soha nem azért dolgozott, hogy a tevékenységét valamilyen díjjal ismerjék el, hanem azért, mert ez a bensőjéből fakad. Jó, hogy a tevékenysége ennek ellenére nem maradt észrevétlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!