Hírek

2012.10.30. 09:55

Somogyi Győző: ''Csak az öröm és a téma visz''

Pápa - Egy kis parasztfaluban akartunk élni, és most magunknak kell parasztnak lenni, hogy ott kakas kukorékoljon. Ám mi megéljük a történelmet, és nem szégyellünk boldogok lenni.

Nagy Imre

Többek közt ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Somogyi Győző grafikus, festőművész, aki a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendégeként látogatott hétfőn a városba. A Kossuth-díjas művészt Borbély Lajos művésztanár, a kör vezetője mutatta be az érdeklődőknek, akik közt számos huszárpajtás és művészkolléga foglalt helyet.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes nyitó imádsággal köszöntötte Somogyi Győzőt, aki elsőként egy rövid, különös hangulatú animációs filmet mutatott be, amit még - filmvilágbeli kirándulásként - 1979-ben készített, és nagyközönség előtt elsőként mutatott be. Ezt az Arcélek című portréfilm követte, ami a „különc” művész hétköznapjaiba engedett bepillantást.

Somogyi Győző hagyományos, ikonszerű, egyszerre történelmi és népies művészete utánozhatatlan, nem beskatulyázható. Festményei a hivatalos művészet sodrán kívüliek, és mint elmondta, nem rázza meg túlságosan, ha műveire rásütik a giccs bélyegét. Tájképeinek, vallásos tárgyú festményeinek sajátos látásmódja magával ragadja a szemlélődő képzeletét. A természet, a néprajz és a hit egyaránt jelent van alkotásaiban. A művész Salföldön él feleségével, birtokán gazdálkodik, a festői környezet, illetve a rackák, szamarak, kecskék, tyúkok, paripák ihletik művészetét. Szerény önellátásra törekszik, véleménye szerint ez a jövő útja. Munka közben vallásos zenét, népzenét, illetve jazzt hallgat. Nemcsak gondolkodásában, de életformában, öltözködésben is őrzi a hagyományt.

Lovasember, számos huszáregyesület létrehozásában segédkezett, természetvédelmi egyesületet alapított, és mellesleg Salföld neki köszönheti legújabb kori létezését. Az egyházi felfogás szerint - bár 1975-ben kilépett a rendből - élete végéig felszentelt pap marad. Nyolc unokája van, a salföldi templomban a negyedik padsorban ül. És boldog, elégedett ember. Festményei, grafikái mellett számos könyv árulkodik a katonai hagyományokhoz való kötődéséről. Negyvennyolc évesen lovagolt először, ma számos huszártalálkozó állandó résztvevője. Ez és az általa képviselt életforma adja utánozhatatlan tartását. Alkotás közben az öröm és a téma viszi előre. 
- Amit hátra hagyok, kell, hogy jó legyen a nemzetnek, és az egész emberiségnek - fogalmazta meg egyszerűen a beszélgetés során törekvését az értékteremtésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!