Hírek

2012.06.07. 16:57

Százharminckét nap az óceánon - Szeremley Huba nagy kalandja

Veszprém - Csütörtök hajnalban, június 7-én tért vissza a 73 éves Szeremley Huba a spliti kikötőbe 132 napos hajóút, 14 ezer tengeri mérföld megtétele után.

Varga Domokos Péter

A Badacsonyban élő borász útjáról lapunk többször is beszámolt, mivel azonos útvonalon haladt az eltűntnek hitt Rakonczay Gáborral, aki magyar színekben elsőként kelt át kenuval az Atlanti-óceánon. Az 51 lábas Elizabeth nevű hajón Szeremley Huba állandó kísérője felesége és ötéves Koppány fia volt.

Az út bizonyos szakaszain kísérőként és kezelőszemélyzetként mások csatlakoztak hozzájuk.

Szeremley Hubáék január 26-án este indultak Splitből, az Antillák-szigetcsoporthoz tartozó Szent Martin-szigetén március 17-én kötöttek ki, majd miután körbejárták a szigeteket, május 8-án indultak el visszafelé. Az adatok pontosítása komoly gondot okozott az óceánjáró vitorlázónak, mert "az idő és a tér ott más dimenzióban vannak". Hazafelé más útvonalon hajóztak, jóval északabbra, az Azori-szigetek felé tértek vissza.

Útjuk során számtalan kalandban, fizikai kihívásban volt részük, volt, hogy 64 csomós széllel küzdöttek, elviseltek -6 fokot, hózáport, jégesőt, ütköztek egy bálnával. Egy nap alatt átlagosan több mint száz tengeri mérföldet tettek meg, de ebbe beletartoznak azok napok is, amelyeken 200-at haladtak, és azok is, amikor a szélviszonyok és az ellenáramlat miatt csak hármat.

Az igazi kihívást azonban nem a fizikai körülmények jelentették - a 73 esztendős Szeremley Huba lényegesen fittebbnek, egészségesebbnek érzi magát, mint indulás előtt -, lelkileg kellett a helyzetet elfogadni. "Itt mások a szabályok, ez itt a teremtett világ, a természet kihívásai nem kihívások, csak felhívás a harmóniára, arra, hogy fogadjuk el az ő rendjét" - fogalmazott a világjáró hajós.

A hétvégén már részt vesznek a Balatonon az 50-es cirkálók versenyén, de Szeremley Huba sokáig nem akar szárazföldön maradni, az ősszel indulnak a Csendes-óceánra, a földnek arra a tájékára, "ahol a világ boldogabb emberei élnek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!