Hírek

2012.07.03. 17:59

Szemét, de drága!

Megyei körkép - A királyszentistváni hulladékkezelési központ beindulásával július 1-jével drasztikusan emelkedik a hulladékszállítás díja Veszprém megyében.

Munkatársainktól

A megye 158 településén tíz éve vártak arra, hogy beinduljon a királyszentistváni hulladékkezelési központ. Csakhogy a július elsejei indulás érzékenyen érinti a lakosságot. Veszprémben magánházaknál 40, a társasházaknál  90 liter heti szemétmennyiségre számolva - 60-80 százalékkal emelkedik a hulladékszállítás díja. A családi házaknál Veszprémben egy 120 literes edény ürítéséért eddig 2169, július elseje után 3039 forintot kell fizetni havonta. Egy 40 lakásos társasház esetében eddig 61 873, július elseje után 103 406 forintot kér a szolgáltató havonta. 

- Nagy a különbség a múltbeli és a jövőbeni hulladékgazdálkodás között, mondta Göttlinger László, a veszprémi szolgáltató, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Korábban a szemetet kiborítottuk és félméterenként takaróréteggel lefedtük. Ezzel szemben a királyszentistváni üzemben három frakciót alakítunk ki: jó minőségű komposztot nyerünk, emellet lesznek elégethető anyagok. Csak az efölötti hulladékot rakjuk le, ami az összmennyiség 30-40 százaléka. A projekt keretében a 158 településen négyszázzal bővítették a hulladékszigetek számát.

A vezérigazgató hozzátette, a korszerű hulladékgazdálkodás drága. A telep létrehozására kiírt pályázatot a megye hat szolgáltatójának konzorciuma nyerte el, méghozzá a most bevezetett árakon. A kéttényezős díjkialakítást folyamatosan jelezték a lakosságnak. Július elsejétől rendelkezésre állási díjat, ezen felül pedig az ürítési díjat kell megfizetni.

A lakosság nehezen éli meg az ekkora áremelést. A válogatva gyűjtött hulladék értékesítésének bevételéből nem lehet csökkenteni a szemétszállítás díját? - kérdeztük. Göttlinger László számításokkal igazolta, a szelektív hulladék gyűjtése, kezelése, értékesítése nullszaldós, ebből nincs nyereségük. A lakossági reakciókat érzékelték, azért a VKSZT-nél tovább vizsgálják a költségeket. A társasházaknak a literdíjból akkor adtak kedvezményt, ha nem tartoztak a szolgáltatónak.

Balatonalmádiban a testület a múlt héten fogadta el a hulladékszállítási díjakat, a most megszavazott árak már tavaly december közepén ismertek voltak. A testületi ülésen a díjemelés napirendi pontja során Boros László képviselő, a pénzügyi bizottság tagja elmondta: a bizottságban komoly vita előzte meg a nemleges döntésüket, de tisztában vannak azzal, hogy a díjmegállapításban nincs szerepük. A Balaton-parti városban a rendelet értelmében a 60 literes kuka díja bruttó 458 forint lesz. Ez egyébként új méret, korábban nem volt választható. Az átlagos 110/120 literes hulladékgyűjtő ürítése 678 forintba kerül a királyszentistváni hulladékkezelő beindítása után, a díj 478 forintról emelkedik. A nagyobb, 240 literes hulladékgyűjtő díja bruttó 1355 forint lesz a 955 forint helyett. A határozat értelmében a 2010. évi megmaradt rendszerüzemeltetési költség jóváírását a fogyasztóknak a közszolgáltató július elsejét követően a számlázásnál érvényesíti, amelynek egy ürítésre jutó mértéke bruttó 46 forint, vagyis ennyivel kell kevesebbet fizetni, így az emelés mértéke 30 százalék körüli.
Péter Gábor, az Avar Ajka Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb gond talán az, hogy nincs megoldva a drágán szétválogatott hulladék befogadása, eladása.

- Nagy meglepetést nem okozott a díjemelés, az újrahasznosítás is költséges, akárcsak a szigetek kialakítása, de az lenne az érdek, hogy a jövőben minél olcsóbb legyen a hulladékszállítás. Ez nem lesz egyszerű, hiszen olyan létesítményeket kell üzemeltetni, amelyek eddig nem voltak - mondta az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!