Hírek

2006.05.09. 08:10

Szemléletet váltva

Nagykanizsa - A nagytérségi ISPA hulladékkezelési projekt keretében a szelektíven gyûjtött hulladékhoz válogatómû épül Nagykanizsa mellett, a bagolai lerakónál. A létesítmény a környék 74 településérõl származó „válogatott“ szemetet fogadja majd - a remények szerint már ennek az évnek a végétõl.

Mórocz Zsolt

rn

Nem a válogató az egyetlen létesítmény, mely a nagytérségi ISPA hulladékgazdálkodási projekt keretében épül Zala megye déli felében: a bagolai lerakónál komposztálómû, míg Nagykanizsán két, Letenyén pedig egy új hulladékudvar is létrejön, miközben Zalakaros hasonló létesítményét bõvítik. És mindezek tetejében szaporodnak a szelektív hulladékgyûjtõ szigetek is - leginkább Nagykanizsán (harmincöttel lesz több), de a környezõ településeken is, hiszen a Saubermacher-Pannónia Hulladékgyûjtõ Kft. a jövõben minden hozzá tartozó településen megteremti a szelektív gyûjtés lehetõségét.

rn

- Ez hetvenkét település lakói számára teljes újdonság lesz - mondta el Horváth Balázs, a hulladékgyûjtõ cég ügyvezetõje. - A lakosságszámot tekintve ugyanakkor nem ilyen elsöprõ a dolog, hiszen a több, mint 50 ezer lakosú Nagykanizsán már nagy hagyományai vannak a szelektív gyûjtésnek, s így az „átállás“ nagyjából csak az általunk kiszolgált 120 ezer ember felét érinti.

rn

Az illetékesek remélik, hogy a lehetõ legtöbben gyûjtik majd szelektíven a mûanyagot, az üvegeket, valamint az alumínium csomagolóanyagokat, hiszen a bagolai válogatómû épp ezt a szemetet fogadja majd. Az ügyvezetõ elmondta: a leendõ létesítményben dolgozók feladata az lesz, hogy a bekerülõ hulladékot a feldolgozók által megkövetelt „tisztaságúvá“ tegyék, majd bálázzák, megteremtve ezzel az újrahasznosítás feltételét. A kanizsa-környéki szemét egyébként - mint elmondta - túlnyomó részt „anyagában“ hasznosul újra, avagy az üvegbõl olvasztás után ismét flaskákat, a PET-palackból pedig újra üdítõs flakonokat gyártanak.

rn

- A leendõ komposztálómû jóvoltából bevezethetünk egy újabb szolgáltatást, a biohulladék házhoz menõ gyûjtését is - folytatta Horváth Balázs. - Az emberek barna színû edényeket kapnak majd ennek a matériának a tárolására.

rn

Az ügyvezetõ kiemelte: a kialakuló új rendszer, a beépülõ szolgáltatások miatt, mindenképpen szükség lesz a szemétdíjak újragondolására is. Ez azonban - mint a leendõ új létesítmények üzemeltetésének kérdése is - a jövõ zenéje.

rn

A szelektíven gyûjtött hulladékhoz épül a válogatómû, amely hetvennégy települést szolgál ki Üvegbõl olvasztás után ismét flaska, a PET-palackból pedig újra üdítõs flakon lesz

rn

A válogatómû betölt még egy nagyon fontos szerepet: a benne feldolgozott szemét nem kerül „maradékszemétként“ a nagy lerakóba, ennek megfelelõen nem foglalja ott a helyet, s növeli annak élettartamát. Aki tehát a szelektív gyûjtés keretében dobja be a magáét, késlelteti azt az idõpontot is, amikor a térségben újabb nagy szemétlerakót kell építeni.

 Varga Andor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!