Hírek

2012.11.08. 19:25

Szemmel tartják a Malt - Jávor Benedek üzemi bejáráson tájékozódott

Ajka - Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke üzemi bejárást követően sajtótájékoztatón közölte a Mal Zrt. jelenlegi helyzetével kapcsolatos észrevételeit.

Tóth B. Zsuzsa

Mint elmondta, az államnak határozottan állást kellene foglalnia a gyár jövőjét illetően. Tapasztalata szerint a kiporzás megszüntetése jól halad, azonban még mindig nem megnyugtató a helyzet. Az időjárástól függően várhatóan az év végére teljesen fedett lesz a tízes tározókazetta is. A száraz technológia melléktermékét azonban nem sokáig lehet a gyár területén tárolni, annak biztonságos és környezetbarát elhelyezésére mielőbb megoldást kell találni.

Jávor Benedek lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a száraz technológiára való átállást követően most ott tart az üzem, hogy néhány hónap múlva már nem lesz kapacitása tárolni a mellékterméket. A tervek szerint a tízes számú tározóba szállítják majd a mellékterméket. Az országgyűlési bizottság elnöke úgy véli, a legjobb megoldás a Lőrintepusztán élők számára az lenne, ha beköltöztetnék őket Kolontárra, hiszen nemcsak a porszennyezés jelent problémát a területen, hanem a lakhatási körülmények is rosszak. Az önkormányzat és az állam együtt oldhatná meg ezt a gondot a kármentő alapból.

A gyár működését illetően úgy nyilatkozott, hogy az nem tűnik biztosnak, sőt az állam és a cég viszonya sem egyértelmű. A környezetvédelmi bírságtól becsődölne a cég, el kellene dönteni tehát, hogy az állam milyen arányban venné ki részét a cég átvételéből. A Mal-nak egy fejlődési pálya felrajzolása mutathatná meg a jövő útját, amely fejlettebb termékskála felé engedné elmozdulni a céget a környezetvédelem szem előtt tartásával. Abban az esetben a munkahelyeket is meg lehetne tartani, ami az egyik legfontosabb feladat. Jávor Benedek kilátásbe helyezte, hogy a jövőben is szemmel tartja a Mal helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!