Hírek

2013.02.12. 18:42

Szén-monoxid, a csendes gyilkos

A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei leginkább az influenzához hasonlítanak. Sokan össze is tévesztik azzal, s ez már számtalan esetben tragikus halálhoz vezetett.

Szabó Péter Dániel

A közelmúltban megalakult Veszprém Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívásában olvasható a mindez, a katasztrófavédelmi igazgatóság égisze alatt létrejött szervezet ugyanis nevéből adódóan a prevenciót tűzte zászlajára, s ennek érdekében az év különböző időszakaiban aktuális tűzvédelmi kérdésekben foglal állást, s ad ki közleményeket.

Ha az emberek ismernék a szén-monoxid mérgezés tüneteit, s időben tudnának cselekedni, a balesetek nagy része megelőzhető lenne. A kezdeti tünetek fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés és szédülés, súlyosabb esetben a bőr élénkpiros színű lesz. Ha a CO-mérgezés felsorolt tüneteit észlelik, azonnal friss levegőre van szükség. Érdemes kinyitni minden nyílászárót, s alaposan átszellőztetni a helyiségeket. Második lépésként (gázfűtés esetén) célszerű kikapcsolni a fűtőberendezést, tűzhelyet és elhagyni a lakást. Fontos azonban kiemelni, hogy mérgezés gyanúja esetén nem érdemes mérlegelni, azonnali kórházi vizsgálatra van szükség, ugyanis a szén-monoxid nehezen ürül ki a szervezetből, így nem elég, ha a friss levegőre megy a beteg. Lényeges továbbá, hogy ne szabad újra bekapcsolni a fűtőberendezéseit addig, amíg képzett szakember nem vizsgálta át és javította meg.

Megelőzhetik a balesetet a kereskedelmi forgalomban elérhető áron kapható szén-monoxid mérő készülékek (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Ami a megelőzést illeti, egy a kereskedelemben elérhető áron kapható szén-monoxid mérő készülék vásárlása már sokat számíthat, ahogy a gáz-, olaj-, és fatüzelésű háztartási fűtőberendezések rendszeres, szakszerű ellenőrzése is, s természetesen a kéményseprők évenkénti felülvizsgálata is. A rendszeresen szellőztetés mellett célszerű úgynevezett tokszellőzőt szerelni az új fokozott légzárású (gumitömítéssel ellátott) hőszigetelt nyílászárókba, olvasható a megyei tűzmegelőzési bizottság tájékoztatójában. Részletesebb információt a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság internetes honlapján találhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!