Hírek

2012.09.27. 16:09

Terrorveszély a Sziklában, de visszaverték a szimulált támadást

Veszprém - Sikeresen megvédték a Sziklát az ellenséges behatolóktól az MH 54. Veszprém Radarezred katonái a megyeszékhely belvárosában imitált honvédségi gyakorlaton.

Szabó Péter Dániel

A héten zajlott Veszprémben a Pásztázott Légtér 2012 névre keresztelt gyakorlat, amelynek során a bevezetőben említett alakulat az MH Légi Vezetési és Irányítási Központtal dolgozott együtt. A légi tevékenységek vezetése mellett az egyik látványos feladat a Jókai utcai honvédségi objektum megvédése volt, hiszen a veszprémi katonáknak békeidőben és háborús körülmények között egyaránt biztosítaniuk kell a Szikla túlélő-képességét és logisztikai ellátását.

A gyakorlat sajtónyilvános részét csütörtökön tartották. A forgatókönyv szerint két ország háborús feszültsége szüli azt, hogy terroristák megpróbálnak megbénítani egy stratégiailag fontos objektumot, jelen esetben a Sziklát. A szimulált helyzetben az ellenséges erők berobbantották a kaput, s megpróbáltak bejutni az épületbe, ám a radarezred jól felkészült egységei útjukat állták.

- Olyan erőpróba ez, ahol nem hibázhatunk, mivel Magyarország légterének védelme a NATO-nak felajánlott képesség, s a szövetség ellenőrei időről-időre felmérik tudásunkat. Épp ezért szükséges a rendszeres gyakorlás, ahol minden katonának számot kell adnia felkészültségéről - mondta el Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, a veszprémi radarezred parancsok-helyettese.

Vörös Zoltán alezredes elmondta, a gyakorlat tervezésénél is haladtak a korral, a forgatókönyvben épp ezért nem páncélos hadosztályok együttes támadása, hanem terrorfenyegetettség szerepelt, hiszen a 21. században akár egy ember is tud olyan veszélyezettséget teremteni, ami komoly problémát okozhat. A felkészülés fontos mérföldkövének titulált hadgyakorlatot egyébként mindkét résztvevő alakulat parancsnoka sikeresnek ítélte. Kiemelték, a végrehajtott feladatok során erős hanghatások érhették a Jókai utca környékén lakókat, amiért ismételten megértést kérnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!