Hírek

2014.05.20. 12:50

Törölhetjük adatainkat a netről?

Az Európai Bíróság ítélete szerint a legnagyobb internetes keresőoldalnak módosítania kell keresési eredményeit, ha az érintettek ezt kérik. Szakértőnk szerint ez akár visszaélésekhez is vezethet.

Szabó Péter Dániel

Az ítélet a Google ellen indított per egyikében született meg a napokban. A keresetet egy Mario Costeja González nevű spanyol férfi adta be, aki azt szerette volna elérni, hogy a keresőóriás távolítsa el rendszeréből azokat a linkeket, melyek egy a nevéhez köthető ingatlan 1998-as eladásáról szóló szövegre mutatnak. A bírósági határozat szövege szerint az irreleváns és elavult adatokhoz mutató linkeket törölni kell, ha az érintett ezt kéri.

Klausz Melinda internetes szakember, közösségi média specialista szerint a döntést követően könnyen előfordulhatnak visszaélések is a törléseknél (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A törlések gyakorlati megvalósítása azonban komoly problémákat vethet fel. Egyelőre még az sem egyértelmű, hogy mely adat számít elavultnak, hiányosnak, vagy épp melyik az, amelyik egyszerűen csak kínos valakinek. _ Adatvédelmileg helytálló a bírósági döntés, ám könnyen előfordulhatnak visszaélések is. Például azért is kérvényezheti majd valaki az adatok eltávolítását, mert egyszerűen szeretne eltüntetni egy számára kínos tartalmat a webről _ mondta el kérdésünkre Klausz Melinda, veszprémi közösségi média specialista.  Az internetes szakember hozzátette, a döntés a webes keresőpiac bizonyos fokú átrendeződéséhez is vezethet. A magasan piacvezető Google mellett ugyanis több más szolgáltató is kínál ilyen jellegű szolgáltatást, az átlagos felhasználók azonban sok esetben nem is tudnak róla. Előfordulhat az is, hogy amíg valakiről az egyik internetes keresőprogram már nem talál elavult tartalmakat, addig egy másik használatával még könnyen megtalálható az a világhálón. A keresőprogramok ugyanis más-más módon kutatják át az interneten található adattengert. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, tette hozzá Klausz Melinda, hiába tiltja le valaki a keresési eredményeket, attól az adatok még ott maradnak az érintett weboldalakon.

 

 

 

 

 

Képalá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!