Hírek

2013.07.07. 12:46

Turizmus napi barangolás Veszprémben

Veszprém – Rendhagyó idegenvezetéseket tartottak, valamint titkos helyeket is bejárhattak az érdeklődők vasárnap a turizmus napon.

Marton Attila

Délelőtt Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kalauzolta a kíváncsiskodókat a belvárosban. A politikus immár negyedszer tartott idegenvezetést, az Óváros térről induló mintegy másfél órás séta a Rákóczi utca és a Gráner udvar érintésével a posta épülete mellett ért véget. A 30-40 résztvevő között akadt Ukrajnából és Budaörsről érkező is.


A politikus indulás előtt vázlatosan ismertette Veszprém 886 óta íródó történetét, valamint a téren található épületekről, így a Pósa-házról és az Elefántos házról – ahol a 19. században egy gyarmatáru-kereskedés működött, cégére pedig egy elefánt volt – is beszélt. A város egyházi és világi közigazgatási központ volt, lakosságának száma a huszadik század második feléig nem haladta meg a néhány tízezret, fogalmazott a miniszter, a sétálóutcán haladva pedig részletesen kitért a Kossuth utca képét jelentősen átalakító szocializmus alatti változásokra.

A turizmus napon a gyerekek játékos formában ismerkedhettek a várossal, délután pedig „titkos helyek” nyíltak meg a látogatók előtt: a Petőfi Színház kulisszáit Keresztes János színésszel, az egykori várbörtönt szakember vezetésével, míg a Benedek-hegy gyomrában található hajdani óvóhelyet és az állatkert bejárata melletti régi kisvasút alagútját egyénileg járhatta be bárki, emellett a kilátópontok érintésével panorámasétát, míg a veszprémi legendák nyomában idegenvezetést is szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!