Hírek

2012.09.19. 17:15

Új, mégsem jó a veszprémi központi háziorvosi ügyeleti ellátás?

Veszprém - A háziorvosi ügyelet biztosításának kötelezettsége a települési önkormányzatoké, hogy hol működtetik, az az ő kompetenciájuk. A Csolnoky Ferenc megyei kórház sürgősségi ellátó részlegének uniós pályázatában vállalt feltételek szerint viszont a veszprémi ügyeletet be kell költöztetni a kórházba.

Varga Domokos Péter

Lapunknak erről a Csolnoky Ferenc megyei kórház főigazgatója nyilatkozott. Dr. Rácz Jenőt azért kérdeztük, mert 49, az ügyeletei ellátásban részt vevő háziorvos nem tartja megfelelőnek a kórházban a körülményeket, e miatt egyelőre nem hajlandók ott ellátni az ügyeletet. Álláspontjukat beadványban rögzítették, melyet egy ügyvédi iroda közreműködésével eljuttattak a veszprémi önkormányzathoz.

Mint ismeretes, a megyei kórházban 500 millió forint értékű, európai uniós beruházas részeként átalakították a sürgősségi betegellátó részleget. A pályázatban szerepelt, hogy a kórház és a veszprémi önkormányzat megállapodása alapján a városi háziorvosi ügyelet átkerül a kialakítandó részlegbe. Ilyen feltételek alapján kapták meg az uniós támogatást. Ha a városi ügyelet nem kerül át az új beruházás során kialakított részlegbe, a támogatást vissza kell fizetni, és a kórházat kizárják a többi projektből is.


 
A kórház főigazgatója elmondta, a beruházás befejeződött, az átvevő ellenőrök megállapították, hogy megfelel a terveknek és a támogatási szerződésnek.

Veszprémben továbbra is zavartalanul működik a háziorvosi ügyelet a régi helyén, a Cserhát lakótelep 1. szám alatt - szögezte le a veszprémi önkormányzat alapellátási intézetének vezető főorvosa. Dr. Kovács Róbert elmondta, az alapellátási intézet is azt kéri, hogy a feltételek legalább olyan szintűek legyenek, mint az ügyelet mostani helyszínén. Ha ez a  teljesül, átköltözik az ügyelet - nyilatkozta a városi főorvos.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kérésünkre közleményt juttatott el lapunkhoz. Ebben leírták  az alapellátási intézet az illetékes kistérségi népegészségügyi szakigazgatási szervükhöz fordult, kérve a működési engedélyben a telephely módosítását. Az új telephelyként a megyei kórház épületét jelölték meg.  A rendelők helyszíni szemléje megtörtént. A minimumfeltételeknek megfelelnek, a szakdolgozói létszám és a képesítések is megfelelőek. A működési engedély módosítására irányuló eljárás azonban még nem zárult le, mert hiányoznak a háziorvosok által aláírt közreműködői szerződések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!