Hírek

2012.09.11. 04:36

Vegetáló kis falvak - Fogy a lakosság, kevesebb a gyerek

Bakonyoszlop - A vidéki élet egyre jobban drágul, eltűntek a kis családi gazdaságok, nincs rájuk igény. Nagy szomorúság, hogy a kis falvak mostanában csak vegetálnak.

Varga Domokos Péter

A község vezetője látja  így a kis falvak - köztük saját települése  helyzetét. Ifj. Wolf Ferenc pesszimizmusát tények, adatok támasztják alá. Ma már az emberek nem azért költöznek vidékre, hogy gazdálkodjanak, állatot tartsanak, sőt azért háborodnak fel, ha valakinél mégis vannak. Csak azt nem érti, a szomszédos Ausztriában miért nincs ez így, ott nem csak a falvaknak, a kisvárosoknak is szerves részei a haszonállatok.

Bakonyszentkirállyal és Csesznekkel alkotnak körjegyzőséget, együtt működtetik az iskolát és az óvodát. A közös iskola 1993-ban készült el, akkor 300 gyerek járt oda, 2002-ben 220, most pedig, újabb tíz év elteltével 108. Az óvodában is hasonló a tendencia, már csak két csoport van. Valamit tenni kell, az iskolát bizonyosan nem tudják ilyen létszám mellett változatlan módon üzemeltetni. A fenntartása 72 millióba kerül, 32-t ebből az állam biztosít, a maradék negyvenet lakosságarányosan teszi hozzá a három falu, rájuk 10 millió forint jut.

A község 46 milliós költségvetését 7,5 milliós hiánnyal kényszerültek elfogadni, ilyen anyagi körülmények között gazdálkodnak. A fő gondot az okozza, hogy a bányabezárás miatt hiányzik az iparűzési adó. Intézményeik vannak ugyan, például orvosi rendelőt is tart fenn a körjegyzőség minden faluja, de szerencsére ezeket még korábban felújították. Rendben van a közösségi ház és az utak, közművek is, de most fejleszteni semmit nem tudnak. Fontos lenne a tűzoltószertár épületét felújítani, de nincs rá keret. Falunapot sem tudnak tartani, helyette minden ráfordítás nélkül a tűzoltóversenyt bővítik ki, kis zenével, főzőversennyel. 

Pedig a falunak figyelemre méltó múltja van, Wolf Ferenc büszkén mutatja be fő nevezetességüket, a gróf Eszterházy család által 1746-ban befejezett katolikus templomot.

 

Békefi Antal a falu híres szülötte

A falu híres szülötte a néptanító, zenetudós, népdalgyűjtő Békefi Antal (1926-1982). Már az édesapja is a községben élt, kántortanító volt, mint kezdetben a fia is. Békefi Antal Zircre került, majd a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán lett tanszékvezető. A községben szeretettel őrzik, ápolják emlékét, szülőházán táblát helyeztek el, utcát neveztek el róla. Minden esztendőben megemlékeznek születése és halála évfordulójáról. Árpásy Károly, a faluban élő antropológus, festő szobrot készített róla, melyet a falunak ajándékozott. 


   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!